Linkovi

Švedska savetuje građane kako da se pripreme za rat


Švedska brošura sa uputstvima za krizu ili rat

Švedska će naredne nedelje poslati svojim građanima uputstva o tome šta da rade u slučaju izbijanja rata, dok se zemlja suočava sa sve agresivnijim potezima Rusije.

U brošuri, pod nazivom "Ako dođe do krize ili rata", na 20 strana se daju saveti o tome kako doći do čiste vode i skloništa, ali i kako spaziti propagandu. Reč je o prvoj javnoj kampanji tog tipa od perioda Hladnog rata.

Šveđanima se takođe poručuje da je njihova dužnost da budu aktivni u slučaju pretnji po zemlju. "Ako Švedsku napadne druga zemlja, nikada se nećemo predati. Sve informacije o tome da treba zaustaviti otpor su lažne", navodi se u uputstvima, koja je izdala švedska Agencija za civilnu zaštitu.

Nije međutim navedeno ko bi mogao da napadne. "Iako je Švedska bezbednija od većine zemalja, pretnje i dalje postoje", rekao je šef agencije Dan Eliason.

Međutim, Švedska i druge zemlje u regionu su u visokom stanju pripravnosti od ruske aneksije Krima u martu 2014. godine. Takođe su optužile Rusije za kršenje njihovog vazdušnog prostora - što je Moskva demantovala ili nije reagovala na optužbe.

Stokholm je naveo rusku agresiju kao razlog za niz bezbednosnih mera, među kojima su ponovno uvođenje regrutacije i razmeštanje trupa na baltičkom ostrvu Gotland. Švedska vlada odlučila je i da poveća vojnu potrošnju.

Brošura, koja je poslata 4,8 miliona domaćinstava, upozorava građane da zalihe hrane, lekova i benzina mogu da nestanu tokom krize. Navodi se i da bi Šveđani trebalo da, u slučaju vanredne situacije, pripreme zalihe ovsenog mleka, bolonjeze sosa u konzervama i kuglica od lososa, uz sardine i tortilje.

Objašnjava se i kako zvuči vazdušna sirena. Šveđani nisu bili u ratu više od 200 godina, od rata sa Norveškom 1814. godina. Zemlja je tokom Drugog svetskog rata bila zvanično neutralna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG