Linkovi

Svemirska tehnologija otklanja bol na Zemlji


Procenjuje se da između 8 i 12 miliona Amerikanaca pati od medicinskog stanja nazvanog Periferna arterijska bolesti ili P-A-D. Njega uzrokuje nagomilavanje štetnih naslaga u arterijama, a stanje može da bude veoma bolno. Međutim, nova svemirska tehnologija može da donese olakašanje obolelima.

U ledenom vakuumu svemira, astronauti nose specijalne pantalone koje održavaju telesnu temperaturu unutar svemirskih odela. Pomalo izgledaju kao ronilačko odelo a na neki način – to i jesu. Pantalone su pune cevčica i mogu da se napumpaju vodom. U ovom slučaju veoma toplom vodom, koja pomaže da se ublaže bolni simptomi periferne arterijske bolesti.

"Ideja je da ako više puta ponovite to zagrevanje, izlaganje toplotnoj teratpiji, da će krvni sudovi biti više u stanju da se rašire u situaciji kao što je vežbanje. A to znači da postoji veći protok krvi i da se više kiseonika dostavlja mišićima koji su aktivni. Smatramo da će se time produžiti vreme u toku kojeg oboleli mogu da hodaju pre nego što osete bol“, kaže Bruno Rozegini sa Univerziteta Perdju.

Istraživači su ustanovili da samo jedna sesija sa svemirskim pantalonama povećava cirkulaciju u nogama osoba koje imaju P-A-D.

"Videli smo smanjenje krvnog pritiska koje je trajalo više od sat pošto je tretman sproveden. Videli smo značajne promene u krvotoku noge sa najviše simptoma, što je jedan od primarnih ciljeva ove terapije – da se uspostavi protok krvi do pogođenih udova“.

Oko 200 miliona ljudi širom sveta boluje od simptoma P-A-D-a a posle prvih rezultata, istraživači još intenzivnije sprovode ovu studiju.

"Ovo je kliničko ispitivanje koje sprovodimo na Medicinskom fakultetu Univerziteta Indijane. Do sada smo uključili petoro pacijenata a imamo praktično još dve godine da u studiju uvrstimo dodatnih 25 ili 26 pacijenata. Tako ćemo doći do prvog zaključka da li ova metoda pomaže u uspostavljanju funkcije hoda kod tih pacijenata“, objašnjava Rozegini.

Sistem je pomalo glomazan ali se istraživači nadaju da će razviti pantalone sa malom, portabl pumpom koja će omogućiti ljudima da je koriste u svojim kućama.

XS
SM
MD
LG