Linkovi

"Svemirski" tuš štedi vodu i novac


Prilikom tuširanja voda odlazi niz slivnik, ali sa novim svemirski tušem to će se možda promeniti.

Ovaj novi dizajn, inspirisan NASA-inim projektima, štedi i vodu i novac.

Astronauti moraju da recikliraju vodu koju koriste u svemiru, a firma “OrbSys Shower of the Future” sada je taj koncept donela i na zemlju. Taj futuristički tuš je proizvod švedske tehnološke kompanije Orbital Systems, a njegov izumitelj i generalni direktor je Merdad Mahdžubi.

“Tuš budućnosti reciklira vodu, čime se potrošnja vode smanjuje za 90 odsto, potrošnja energije je manja za 80 odsto, a u isto vreme su poboljšani komfor i higijena. Voda se skuplja u slivniku, tu se analizira, pročišćava i zatim vraća u tuš. Šta je toliko posebno u našoj tehnologiji za prečišćavanje? Pa ona je bazirana na patentiranom sistemu kapsule za prečišćavanje te je voda uvek kristalno čista.”

Mahdžubi je inspiraciju dobio posle zajedničkog projekta NASA-e i švedskog Lund univerziteta, koji su radili na dizajnu za svemirsku misiju na Mars. On je prilagodio cirkularni sistem, koji astronautima omogućava da ponovo koriste istu vodu za tuširanje.

Proizvod je već testiran u Švedskoj, gde je zahvaljujući njemu tokom 4 meseca ušteđeno 100 hiljada litara vode. S obzirom na te rezultate, Mahdžubi je uveren da njegova kompanija može da distribuira taj sistem za tuševe bilo gde na svetu.

“Naše tržište je bilo ko ko uzme tuš, zapravo, najveća dobrobit od njega će imati segmenti tržišta u kojima je potrošnja vode najveća, poput ustanova za kupanje, teretana, sportskih centara, ali i privatne kuće gde se voda dosta koristi, a cene su visoke”, kaže Mahdžubi.

Ovaj “vanzemaljski” dizajn osvojio je nekoliko nagrada za poslovanje i inovacije.

XS
SM
MD
LG