Linkovi

Švedski premijer Trampu: Naše pravosuđe je nezavisno od politike


Stefan Lofven (L) i Donald Tramp (D), švedski premijer i američki tokom susreta u Vašingtonu u martu 2018, arhivska fotografija

Sjedinjene Države i Švedska našle su se u sred neobičnog spora pošto je predsednik Donald Tramp švedske vlasti optužio za nefer tretman rep muzičara pritvorenog u toj zemlji.

Naime Švedska je odbacila zahtev američkog predsednika da oslobodi Rakima Majersa, koji nastupa pod imenom A$AP Rocky, uhapšenog sa još dvojicom muškaraca pod optužbama za napad tokom ulične tuče u Stokholmu - zabeležene video snimkom.

Rakim Majers, alijas A$AP Rocky - arhivska fotografija
Rakim Majers, alijas A$AP Rocky - arhivska fotografija

Karin Olofsdoter, švedska ambasadorka u Sjedinjenim Državama, izjavila je da je premijer te zemlje Stefan Lofven objasnio i naglasio potpunu nezavisnost švedskog pravosudnog sistema, tužilaca i sudova.

“U Švedskoj su svi jednaki pred zakonom. Vladi nije dozvoljeno i neće pokušati da utiče na sudske postupke”, rekao je Olofsdoter.

Prethodno je u četvrtak Tramp putem društvene mreže javno upitao zbog čega se Švedska usredsredi na suštinske problem kriminala.

Bela kuća nije odgovorila na pitanje Glasa Amerike o reakciji Švedske pošto je američki predsednik tražio oslobađanje muzičara.

Suđenje Rakimu Majersu zakazano je za utorak. Planirano je da traje tri dana. Maksimalna zatvorska kazna za krivično delo za koje je optužen iznosi dve godine zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG