Linkovi

Švedska deportuje 106 godina staru avganistansku izbeglicu


Arhiva - Volonteri pomažu avganistanskoj izbeglici Bibihal Uzbeki iz Kuduza, Avganistan, u glavnom izbegličkom kampu u Opatovcu, u Hrvatskoj, blizu granice sa Srbijom, 27. oktobra 2015.

106 godina stara žena smatra se za najstariju izbeglicu koja je određena za deportaciju, nakon što joj je odbijen zahtev za azil u Švedskoj.

Sin i unuk Bibhal Uzbeki nosili su je na leđima dok su bežali iz Kuduza u severoističnom Avganistanu, preko Irana i Turske, u nadi da će pronaći utočište u Evropi.

Njihovo putovanje punilo je naslovne strane u 2015, kada su bili deo velikog priliva ljudi koji su u Evropu stigli iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih zemalja. Putovali su peške i vozom preko Balkana pre nego što su stigli do Švedske.

Avganistanska izbeglica Bibihal Uzbeki, 106 godina stara, ležu u krevetu u Hovi, Švedska, 3. septembra 2017.
Avganistanska izbeglica Bibihal Uzbeki, 106 godina stara, ležu u krevetu u Hovi, Švedska, 3. septembra 2017.

Dve godine kasnije, ona i 11 članova njene porodice žive u malom selu Hovi, u centralnoj Švedskoj.

Njena porodica kaže da je Uzbeki pretrpela šlog nakon što joj je odbijena aplikacija za azil. Kažu da putovanje nazad u Avganistan ne dolazi u obzir za stogodišnjakinju koja ne može da vidi, govori ili hoda.

Porodica se žalila na ovu odluku.

Švedska Agencija za migracije potvrdila je u izjavi za Asošijeted pres da "generalno govoreći, pozne godine nisu same za sebe osnova za azil".

Ljudima čije su aplikacije za azil odbijene dozvoljene su tri žalbe, što je proces za koji je potrebno vreme. Aplikacije drugih članova porodice su u različitim fazama odlučivanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG