Linkovi

Sve više pravnika nudi pro bono usluge


Pravnica Helen Slotje pruža besplatnu pravnu pomoć gradskim vlastima kako bi se uvela zabrana hidrauličnog bušenja pri dobijanju prirodnog gasa.
Pravnica Helen Slotje pruža besplatnu pravnu pomoć gradskim vlastima kako bi se uvela zabrana hidrauličnog bušenja pri dobijanju prirodnog gasa.

Sve veći broj pravnika, od kojih mnogi rade za prestižne advokatske firme, nude besplatnu pomoć klijentima koji ne mogu da priušte advokata.

Advokati koji nude besplatnu pravnu pomoć svojim klijentima često se nazivaju “pro bono” advokatima. Proteklih nekoliko godina, broj advokatskih kancelarija koje nude pro bono usluge je značajno porastao.

Žena koja se predstavlja samo kao Linda ima 65 godina, i godinu dana se borila da dobije starateljstvo nad svojim unukom, Majklom.

”Zbog zlostavljanja i zanemarivanja kojima je bio izložen, pokušala sam mnogo puta da dobijem starateljstvo na sudu, ali uzalud.”

Onda je pronašla Bet Zedek, organizaciju koja pruža besplatnu pravnu pomoć ljudima koji ne mogu da priušte advokata. Osoblje Bet Zedeka povezalo je Lindu sa pro bono pravnicima jedne velike advokatske kancelarije, i oni su pristali da je zastupaju. Posle godinu dana sudske bitke, Linda je dobila starateljstvo nad Majklom.

“Neko vreme sam bila potpuno otupela a onda sam rekla – Bože, to se desilo! Konačno se desilo. Sada je on sa mnom. Mogu da odem kući i kažem Majklu – ovo je naša kuća”

Sve veći broj pravnika, od kojih mnogi rade za prestižne advokatske firme, nude besplatnu pomoć ugroženim klijentima, kaže Dejvid Leš iz advokatske firme O’Melveni i Majers.

“U poslednjih 10 godina videli smo značajan rast pro bono rada medu advokatima.”

Kancelarija “O’Melveni & Majers” bavi se najrazličitijim slučajevima od poslovnog prava do prava intelektualne svojine. Takodje ima vrlo razvijen pro bono program širom sveta.

“Taj koncept se razvija i cveta. Obavljamo mnogo pro bono usluga preko kancelarija u Londonu i Briselu, a pravnici u našim kancelarijama u Hong Kongu, Singapuru i Pekingu takodje sve više i više preuzimaju pro bono slučajeve.”

Leš provodi radni dan razgovarajući sa predstavnicima svoje zajednice i organizacijama koje nude besplatnu pravnu pomoć ugroženima. On takodje razmatra pro bono slučajeve za svoju firmu.

Leš se na početku dana sastaje sa direktorom Bet Zedeka za pro bono slučajeve, Dijegom Kartahenom. Tema sastanka je – kako ponuditi besplatnu pravnu pomoć deci koja dolaze u SAD iz Centralne Amerike.

“Predvidjamo da će u narednih nekoliko meseci biti na stotine pravnih slučajeva u vezi sa decom.”

Posle tog susreta, Leš obavlja konferencijski razgovor sa pravnicima iz druge države kako bi im izneo svoje savete oko pravnih pitanja u vezi sa imigrantima. Zatim, odlazi da razgovara sa novim pripravnikom o pro bono radu. Leš kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih advokatske kancelarije nude besplatnu pravnu pomoć.

“Da bi održale konkurentnost, mnoge velike pravne firme žele da imaju dinamične pro bono programe. Oni su neprocenjivo važan način obuke mladih pravnika i predstavljaju sjajno sredstvo za regrutovanje novih kadrova, kada obavljamo intervju za posao sa studentima najboljih pravnih fakulteta u zemlji.”

Leš kaže da je omogućivanje gradjanima da dobiju pristup pravdi - suština demokratije.

“To je izvanredan način da upotrebite svoje znanje i profesiju da biste uticali na nečiji život na veoma smislen i dubok način.”

“Učinili su da osetimo da smo zaista važni, a ne samo da su ispunjavali obavezu prema siromašnima”, ističe Linda.

Zato ona sada oseća zahvalnost koju je nemoguće iskazati rečima.

XS
SM
MD
LG