Linkovi

Sve više nesreća u CG, kontrole saobraćaja i iz vazduha


Snimci Crne Gore iz vazduha

Zbog početka ljetnje turističke sezone, ali i zbog sve većeg broja saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posljedicama, u Crnoj Gori je počela kontrola drumskog saobraćaja iz vazduha. Akcija nazvana “Helikopter”, počela je danas, a trajaće do kraja ljetnje turističke sezone.

Crna statistika na crnogorskim drumovima, iz godine u godinu postaje sve lošija. U Crnoj Gori, u nekoliko posljednjih godina, godišnje pogine između 50 i 60 ljudi, a sudeći po onome što se dešava u ovoj, nema sumnje da će se crna statistika ponoviti.

Enormno velike brzine prilikom vožnje glavni su uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima, tvrde stručnjaci i pominju primjer od prije mjesec, kada je u samo jednoj nesreći kod Golubovaca poginulo pet osoba!

U Crnoj Gori danas postoje dobri, moćni automobili kojim najčešće upravlja-ju mlađi ljudi koji su skloni dokazivanju, i takva auta i putevi im povećavaju adrenalin što je i, kako statistika pokazuje, najčešći uzrok nesreća, tvrde stručnjaci. U oko 95 odsto slučajeva akteri su mladi ljudi. Osim velikih brzi-na, teške saobraćajne nesreće nastaju i zbog neprilagođene vožnje, kako propisima i signalizaciji, tako i uslovima na putu i gustini saobraćaja.

Mnogo je onih koju su u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što smanjuje njihovu koncentraciju i mogućnosti reakcije. Najveći broj udesa sa smrtno stradalim licima, objašnjavaju stručnjaci, nastaje prili-kom preticanja.

Zbog neophodnosti da Ministarstvo unutrašnjih poslova konstantno sprovodi aktivnosti usmjerene na podizanje bezbjednosti saobraćaja, jedna akcija počela je i danas, iako tragedije na crnogorskim drumovima nijesu vezane samo za period dok traje turistička sezona.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević, saopštio je da su analizom najtežih saobraćajnih nesreća s najtežim posljedicama, došli do zaključka da je odlučujući ljudski faktor.

"Kad je riječ o saobraćajnim nesrećama sa smrtno stradalim licima, najčešći uzroci su neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje, i ono što želim naročito da istaknem, kad je riječ o ljetnjoj sezoni, umor stranih državljana koji dolaze na odmor u Crnu Goru", rekao je Janjušević.

On je na strance koji dolaze u Crnu Goru apelovao da odmaraju tokom puta.

"Pripadnici saobraćajne policije će tokom sezone preduzimati niz akcija, i nastavićemo preventivne i represivne kontrole, kako bi stepen bezbjednosti saobraćaj podigli na veći nivo", rekao je Janjušević, ocjenjujući da je akcija Helikopter, koja se sprovodi osmu godinu, dala dobre rezultate.

Akcija će se realizovati u vrijeme najvećih saobraćajnih gužvi.

Policija je saopštila da će akcija helikopter pružati podršku saobraćajnim patrolama do kraja ljetnje turističke sezone.

Ostaje samo nada da se vozači neće pridržavati propisa samo u periodu dok akcija traje zbog straha od sankcija, već da će operacija «Helikopter» imati trajnije efekte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG