Linkovi

Svastike na poljskoj ambasadi u Tel Avivu


Poljska ambasada u Tel Avivu, 19. februar 2018.

Na poljskoj ambasadi u Tel Avivu osvanuo je kukasti krst, koji su nacrtali vandali pošto je poljski premijer Mateuš Moravijecki govorio o kako je rekao “jevrejskim počiniocima” Holokausta.

Vandali su nacrtali grafite i ispisali psovke na kapiji ambasade Poljske u Tel Avivu, a policija je saopštila da je započela istragu incidenta i da traga za osumnjičenima.

Izraelci su gnevni zbog novog zakona u Poljskoj kojim se kažnjava svako ko nacistički genocid naziva “poljskim krivičnim delom”.

Kontroverza se pojavila u subotu kada je novinar na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji pitao Moravijeckog da li bi on mogao da ode u zatvor ako ispriča priču kako su susedi nacistima izdali porodicu njegove majke u Poljskoj.

Izraelski lideri su smesta osudili komentar poljskog lidera.

“Mi u ovoj borbi stojimo skupa, ruka u ruci. Moramo da budemo jaki radi sećanja na našu braću i sestre koji su ubijeni u Holokaustu. Medjutim danas, više nego ikada, moramo raditi na edukovanju sveta, pa čak i nekih lidera, o tim mračnim vremenima", poručio je izraelski predsednik Ruven Rivlin.

Predstavnik premijera Moravjeckog je rekao da on ni na koji način nije pokušavao da demantuje postojanje Holokausta.

Hitler i nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili oko 6 miliona Poljaka, od kojih su polovina bili Jevreji.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je saopštila da je on u nedelju razgovarao sa svojim poljskim kolegom i da mu je rekao da je "poredjenje aktivnosti Poljaka i Jevreja tokom Holokausta neosnovano”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG