Linkovi

Švarceneger poručio Rusima da ih lideri lažu


ARHIVA - Bivši guverner Kalifornije i glumac Arnold Švarceneger (Foto: Chris Pizzello/Invision/AP)
ARHIVA - Bivši guverner Kalifornije i glumac Arnold Švarceneger (Foto: Chris Pizzello/Invision/AP)

Bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger poručio je u četvrtak Rusima da dobijaju dezinformacije o napadu na Ukrajinu i apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi invaziju.

Poznati glumac je u devetominutnom video snimku, koji je objavio na Tviteru, rekao da Kremlj namerno laže Ruse, tvrdnjom da je cilj invazije da se "denacifikuje" Ukrajina, prenosi agencija Rojters.

"Ukrajina nije počela ovaj rat, kao ni nacionalisti ili nacisti", rekao je Švarceneger i podsetio da je predsednik Volodimir Zelenski Jevrej.

"Ovo nije rat ruskog naroda", naglasio je on.

U najvećoj invaziji u Evropi od Drugog svetskog rata razoreni su ukrajinski gradovi, a više od 3 miliona ljudi je prebeglo u susedne zemlje.

Nije poznato koliko građani u Rusiji znaju o ratu nakon što je Kremlj blokirao brojne medije i vebsajtove.

Švarceneger je od Rusa zatražio da informišu druge o "ljudskoj katastrofi", a ruskim demonstrantima poručio da ih svet prati.

"Svet je video vašu hrabrost. Znamo da trpite posledice vaše hrabrosti. Vi ste moji novi heroji", naglasio je bivši guverner.

Švarceneger, 74-godišnji republikanac koji se proslavio ulogama u akcionim filmovima, zatražio je od Putina da zaustavi invaziju. Dodao je da hiljade ruskh vojnika ginu, dok ih lideri lažu.

"Vaši životi, vaši udovi, budućnost, žrtvuju se za besmisleni rat", rekao je Švarceneger ruskim vojnicima i istakao da je njegov otac imao slično iskustvo kao austrijski vojnik tokom drugog Svetskog rata.

XS
SM
MD
LG