Linkovi

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, broj mladih pušača u porastu


Broj maloletnih pušača u Srbiji u porastu, Foto: AP Photo/Mark Lennihan

Prema poslednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete. Prema statistikama, danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani, ljudi koji su bez posla.

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu, kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste.

Kako naglašava doktorka Pešić, važno da mlade što više okupiramo, školujemo i da ih informišemo o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta, već i nargila koje su na dohvatu dece osnovnih i srednjih škola.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.

Kako bi se neslavna statistika promenila u organizaciji fonda "Propulsion" počela je trogodišnja kampanja "Misija:kiseonik" koju je podržala kompanija Astra Zeneca čiji je cilj da mladima školskog uzrasta ukaže na štetnost pušenja kroz brojne edukativne radionice, ali uključujući i mlade koji su aktivni na društvenim mrežama, a koji najveći broj osnovaca prati.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko zahvalio se kompaniji Astra Zeneca i fondaciji "Propulsion" što su prepoznali problem pušenja kod mladih u Srbiji.

“Ako se pogleda u statistiku i opterećenost bolestima vodeći zdravstveni rizici su i dalje pušenje, loše navike u ishrani, alkohol i nedovoljna fizička aktivnost,” naglasio je Vicko.

Predstavnika Kompanije Astra Zeneca Ksenija Purković kaže da je ta kompanija projekat podržala sa 200.000 evra na trogodišnjem nivou.

Na globalnom nivou, kompanija ima projekat o prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti i program zaživeo u 22 zemlje u svetu, a Srbija je jedna od njih, navela je Purković.

Plan kampanje je da se uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) naredne tri godine dopre do 200.000 dece, starosti između 10 i12 godina kako bi deca shvatila koliko je duvanski dim štetan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG