Linkovi

U sredu nastavak dijaloga u Briselu


Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič
Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič

Nakon što je više dana pod znakom pitanja bilo održavanje novog kruga dijaloga Beograda i Prištine na premijerskom nivou, danas je iz Evropske komisije potvrdjeno - dijalog će se, ipak održati kako je i planirano i na čemu su radili tehnički timovi dvije strane uz posredovanje EU.

Izjava kosovskog premijera Mustafe da neće putovati u Brisel na nastavak dijaloga sve dok EU ne odobri bezvizni režim za stanovnike Kosova, stavila je znak pitanja nad novi krug susreta dvojice premijera, zakazan za sutra, 27. januar. Medjutim, i pored toga, tehnički timovi dvije strane su radili na njegovoj pripremi, uz posredovanje Evropskog servisa za spoljne poslove...

“Mi radimo sve kako bi sastanak bio dobro pripremljen jer, kao što znate, normalizacija odnosa Beograda i Prištine je veoma važna za obje strane, kao i za EU. Dakle, rad je u toku”, navela je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić:

A riječ je o nastavku razgovora o jednoj od ključnih tačaka Briselskog sporazuma, zajednici srpskih opština...

“Mi smo odavde poslali jasnu poruku i medjunarodnoj zajednici i
predstavnicima Albanaca da mi želimo da sporazume sprovodimo do kraja
i u celosti, da očekujemo da oni delovi sporazuma koji su za nas
važni budu sprovedeni do kraja, i jasnu poruku da nećemo prihvatiti
reviziju ni onovno menjanje onoga što su premijeri u Briselu
dogovorili 25. avgusta”, kazao je šef kancelarije za KiM Vlade Srbije, Marko Djurić:

Danas je konačno potvrdjeno - dijalog će se održati sutra poslijepodne.

"Mogu da potvrdim da će se sastanak dvojice premijera, uz posredovanje Visoke predstavnice, održati sutra ovde u Briselu. Kao i obično, govoriće se o normalizaciji odnosa i primjeni dogovorenog briselskim sporazumom. Moramo da vidimo konkretne korake. Dakle, premijer Kosova sutra dolazi u Brisel, a mogu još reći da su proces dijaloga i oslobadjanje od viza za gradjane Kosova dva potpuno odvojena pitanja", naglasila je Maja Kocijančić.

Napredak u dijalogu i primjeni dogovorenog se ocjenjuje kao ključan za nastavak i uspješan tok pregovora o pridruženju Srbije EU.

XS
SM
MD
LG