Linkovi

Susret Trampa i pape Franje u Vatikanu


Papa Franja razmenjuje poklone sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i prvom damom Melanijom Tramp tokom prijema u Vatikanu, 24. maja 2017. (AP Photo/Alessandra Tarantino, Pool)

Predsednik SAD Donald Tramp i papa Franjo održali su polučasovni sastanak u Vatikanu u sredu, naglašavajući značaj tog susreta koji je deo prvog putovanja predsednika SAD u inostranstvo i sedišta tri Abrahamove (monoteističke) religije.

Dvojica ljudi, koji se susreću po prvi put, rukovali su se. Papa je delovao tmurno. Predsednik je bio namršten.

"Vrlo je velika čast", rekao je Tramp čelnicima Rimokatoličke crkve, nakon što su se smestili u papinom privatnoj radnoj sobi.

Papa nije odgovorio dok su reporteri bili u prostoriji i nije se smešio.

Nakon zatvorenog sastanka predsednika i pape u Apostolskoj palati, organizovan je kratki prijem za druge članove delegacije SAD. U njoj su bili prva dama Melanija Tramp (odevena u crnu čipkanu haljinu sa crnim čipkanim velom), državni sekretrar Reks Tilerson, savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster, Trampova ćerka Ivanka i njeg suprug Džared Kušner (koji su sada oboje zvanični savetnici predsednika).

Tokom tog susreta razmenjeni su i pokloni.

"Ovo je poklon za vas. To su knjige Martina Lutera Kinga. Mislim da ćete uživati u njima", rekao je predsednik papi.

Papa je Trampu dao ono za šta je rekao da je medalja rimskih umetnika. Rekao je da je to maslina, koja je simbol mira.

"Koristio bi nam mir", odgovorio je predsednik.

"Potpisao sam ga lično za vas", rekao je papa Trampu.

"To je predivno", odgovorio je predsednik.

Papa je tada predsedniku takođe dao tri knjige koje se bave temama porodice, uživanja u gospelu i "brizi o zajedničkom domu, čovekovoj sredini".

"Pa, čitaću ih", obećao je Tramp papi.

Papa Franjo sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Vatikanu, 24. maja 2017.
Papa Franjo sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Vatikanu, 24. maja 2017.

Prema tvrdnjama nekolicine reportera kojima je dozvoljeno da prisustvuju događaju, raspoloženje je u početku delovalo kruto. Oni su primetili da je papino lice bilo bezizražajno na početku, ali se kasnije, tokom razmene poklona, rasploženje opustilo.

Dvojica ljudi imali su sukob prošle godine kada je Tramp, tada predsednički kadndiat, obelodanio svoj plan da izgradi zid duž granice SAD i Meksika.

Papa jezuita tada je rekao da svako ko misli da gradi zidove umesto mostova "nije hrišćanin", dok je Tramp taj komentar nazvao "sramotnim".

Veče pre prijema, visoki zvaničnik Vatikana, kardinal Peter Turkson iz Gane, primetio je preko društvenih mreža da obojica - i predsednik i papa - žele da se islamski svet oslobodi od religijskog nasilja.

"Jedan nudi mir kroz dijalog, drugi bezbednost oružja", napisao je on na Tviteru, što se verovatno odnosilo na 110 milijardi dolara vredan sporazum koji je predsednik SAD postigao u Saudijskog Arabiji pre nekoliko dana.

(Prvi red, s desna na levo) Jordanski kralj Abdulah II, kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulayiy Al Saud, predsednik SAD Donald Tramp i krunisani princ Abu Dabija šeik Mohammed bin Zajed al-Najan poziraju fotoreporterima tokom Arapsko-islamsko-američkog samita u Rijadu, 21. maja 2017.
(Prvi red, s desna na levo) Jordanski kralj Abdulah II, kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulayiy Al Saud, predsednik SAD Donald Tramp i krunisani princ Abu Dabija šeik Mohammed bin Zajed al-Najan poziraju fotoreporterima tokom Arapsko-islamsko-američkog samita u Rijadu, 21. maja 2017.

Pre sastanka sa Trampom, upitan šta očekuje od tog susreta, papa je rekao novinarina da on "nikada nije želeo da donosi sud pre nego što sasluša osobu".

Nakon ture kroz Sistinsku kapelu i Baziliku svetog Petra, predsednik je napustio Vatikan Siti i zaputio se na odvojene sastanke sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem.

Kasnije danas, Tramp putuje u Belgiju u kojoj će se u četvrtak održati NATO samit.

U petak i subotu, predsednik se vraća u Italiju, preciznije na ostrvo Siciliju, na samit Grupe sedam.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG