Linkovi

Putin poželeo Vućiću uspeh na izborima


Ruski predsednik Putin rukuje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju
Ruski predsednik Putin rukuje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju

Već je postala tradicija da pred izbore u Srbiji premijer putuje u Moskvu na razgovor sa ruskim predsednikom. Nedelju dana pred predsedničke izbore Aleksandar Vučić se sastao sa Vladimirom Putinom u Moskvi, a razgovor je vođen o raznim temama - od samih izbora i situacije u regionu, do bilateralnih odnosa i trgovinske razmene dve zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je u Moskvi premijera Srbije Aleksandra Vučića i tom prilikom oni su razmotrili trenutnu međunarodnu i regionalnu situaciju, uključujući i stanje na Balkanu, koje se, po oceni Putina - zaoštrava.

Govoreći o odnosima dve zemlje, ruski predsednik je rekao da je prošle godine ostvaren manji porast trgovinske razmene, i da su ti rezultati u najvećoj meri ostvareni rastom isporuka iz Srbije u Rusiju. Najveći porast, za oko 40 odsto, zabeležila je isporuka poljoprivrednih proizvoda, rekao je Putin i dodao da dve zemlje imaju dobre zajedničke projekte, pre svega u energetici.

On je izrazio očekivanje i da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji proteći na najvišem nivou, uz želju za uspehom akutelnim vlastima.

Bez obzira kako će se razvijati politička situacija, mi nemamo nikakve sumnje da će se odnosi između naše dve zemlje pozitivno razvijati i u duhu prijateljstva, kao i do sada”, poručuje ruski presdenik Vladimir Putin.

Vučić je, govoreći na ruskom, zahvalio Putinu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i izrazio uverenje da će biti moguće povećati trgovinsku razmenu dve zemlje.

Posle sastanka, Vučić je istakao da je ruskom predsedniku ponovio stav da Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost. Po njegovim rečima, razgovor je vođen i o remontu MIG-ova, a Putin je otvorio temu centra za remonte i popravku helikoptera u Srbiji. Jedan deo remonta MIG-ova 29 će se remontovati u Rusiji, a jedan deo u Srbiji, kaže Aleksandar Vučić.

To su vrhunski avioni. Reč je o modernizaciji, reč je o nabavljanju novih, najmodernijih radarskih sistema, novij najmodernijih raketa vazduh-vazduh, i raketa vazduh-zemlja. To su stvari koje su nama potrebne. Mi ćemo pokušati da sebe pripremimo za to u narednom periodu. Da li ćemo mi moći sve to da uradimo? Nećemo. Zato će jedan deo doći brzo kod nas, a jedan deo nešto kasnije, kada Rusi završe modernizaciju.”

Vučić je rekao i da je ruskom predsedniku izneo stav da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju, a Putin je želeo da čuje šta Vučić misli o događajima u Makedoniji, Bosni i Hercegovni i Crnoj Gori.

Prema rečima Vučića, on i Putin su razgovarali i o raznim uticajima spolja na region Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG