Linkovi

Susret Putin-Tramp: bolji odnosi samo na rečima?


Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Donald Tramp (arhivska fotograija)
Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Donald Tramp (arhivska fotograija)

Dugo očekivani susret Donalda Trampa i Vladimira Putina u petak pažlljivo će se posmatrati, ali ne samo zbog očekivanja da odnosi SAD i Rusije napreduju. Uprkos tome što su obojica lidera izrazila želju da poprave odnose, narušene i ruskim mešanjem u Ukrajinu, ne očekuje se da će tenzije oko onoga što liči na novi Hladni rat – biti spuštene. Senku na sastanak baca i tekuća istraga o vezama Trampovih saradnika sa Rusijom, i ruskog hakovanja za koje američke obaveštajne agencije veruju da je pomoglo da Tramp bude izabran.

Prvi sastanak licem u lice biće održan na marginama samita G20 u Hamburgu. Kremlj je saopštio da će na dnevnom redu biti terorizam, Sirija, Ukrajina. Bela kuća najavljuje da će predsednik Tramp odlučiti o čemu želi da razgovara na, kako je rekao, normalnom bilateralnom sastanku. Analitičari veruju da bi Tramp mogao da pokrene bilo koju temu.

Predsednik ima svoje želje. Mogao bi da odluči da sastanak krene u potpuno neočekivanom pravcu. I moramo biti spremni, to je u njegovom stilu”, ocenjuje Stiven Sestanovič iz Saveta za međunarodne odnose.

Ipak, tekuća istraga o vezama Trampovih saradnika sa Rusijom bacaju senku na nadanja administracije da bi nakon sastanka odnosi mogli da se poboljšaju.

Sve što se dešava između Trampa I Putina će se gledati u tom kontekstu. Da li je Tramp previse prijateljski nastrojen? Da li Tramp pokušava da bude oštar prema Rusiji kako bi stišao kritičare kod kuće? To su pitanja na koja ćemo ubrzo dobiti odgovor”, smatra Hana Toburn sa Instituta "Hadson".

Ali, samo pojedini očekuju da će Tramp pokrenuti pitanje ruskog hakovanja koje mu je, prema tvrdnjama američkih obaveštajnih agencija, pomoglo da bude izabran. U Moskvi se nadaju da će nakon sastanka dvojice lidera odnosi ipak biti bolji.

Ovakva situacija ne može da potraje. Neko mora da shvati da ako ne sarađujemo, nećemo napredovati", kaže stanovnik Moskve Konstantin.

Kritičari tvrde da će svaki korak ka saradnji zapravo biti samo na rečima.

Za sada ne vidimo konkretnu agendu, niti ciljeve dvojice licera, niti volu da se ciljevi ispune. Izgleda da Putin čeka da Tramp napravi neke korake, dok Tramp ne može da se izbori sa problemima koje ima kod kuće. Ne zna kako da se postavi prema Putinu.Ako nema ciljeva ni volje da se ispune, nema napretka", kaže Andrej Kolesnjikov iz moskovskog "Karnegi" centra.

Kakav god da bude ishod, bilateralni susret je već pobeda za Kremlj, smatra Kolesnjikov. Ako krene po zlu, Rusija će okriviti Ameriku, a ako prođe dobro – Putin će preuzeti sve zasluge.

XS
SM
MD
LG