Linkovi

Susret privrednika Srbije i Kosova


Prvi susret privrednika Srbije i Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Prvi susret privrednika Srbije i Kosova

U Prištini je danas održan prvi sastanak oko 70 najuspešnijih privrednika iz Srbije i sa Kosova. Skup su organizovale Privredne komere Kosova i Srbije, a prisustvovao je i ministar privrede Srbije Željko Sertić.

Susret srpskih i kosovskih privrednika simbolično je organizovan na Dan Evrope, a danas su privrednici imali priliku da uspostave direktne kontakte, razgovaraju o unapređenju poslovne saradnje, jačanju ekonomskih veza u ovom delu regiona i iznesu predloge za dalje unapređenje privrednog ambijenta i rešavanja problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Biznis forum su, u prisustvu brojnih privrednika iz Srbije i sa Kosova i ministra privrede Srbije Željka Sertića, otvorili predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdželiu koji su potpisali memorandum o razumevanju kojim će biti definisana saradnja ove dve komore.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdželiu smatra da je budućnost ovog regiona u ekonomskoj saradnji.

Prema tome imamo moralnu obavezu da više vraćamo ekonomiji i ekonomskom razvoju, nego da proizvodimo politiku. Ako se svi bavimo politikom to znači da smo okrenuti prošlosti, nama je bitna budućnost, a budućnost se oslanja na ekonomski razvoj i na ekonomsku saradnju“, rekao je Grdželiu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je poručio da ovaj region treba da bude prepoznatljiv po ekonomskoj saradnji, a ne po sukobima.

„Današnja poruke je da je svaki kontakt, svaki dogovor, svaki posao koji prositekne iz ovog događaja i narednih događaja koje budemo organizovali, koji je veliki plus za obe ekonomije i za čitav region, da nijedan proces, među kojima su evropske integracije ne ima, nema i ne ispunjava smisao ako ne poslujemo i ne sarađujemo zajedno i ne stvaramo radna mesta“, kazao je Četež.

S obzirom da su srpski proizvodi visoko rangirani na tržištu Kosova zbog višegodišnje navike konzumiranja i da su mogućnosti plasmana znatno veći od sadašnjeg oblika robne razmene, potrebno je preduzeti mere koji ce omoguciti lakši plasman robe, kazao je Miodrag Kostić iz MK Grupe

„Mi i dan danas uprkos auto-putevima, kad god šaljemo robu za Kosovo, uprkos dobroj infrastrukturi, kamioni nam čekaju više dana. Međutim, gledajući pojedinačno tržišta u regionu su jako mala, kompanije koje posluju sa malim i nerazvijenim tržištima ne mogu očekivati da će opstai i uspešno poslovati“, rekao je Kostić.

Danasnji skup okupio je 70 najuspešnijih privrednika sa Kosova i iz Srbije, a Privredne komore Srbije i Kosova već dve godine održavaju redovne mesečne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore.

XS
SM
MD
LG