Linkovi

Dačić: SAD za saradnju sa Srbijom


Dačić: SAD za saradnju sa Srbijom
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Dačić: SAD za saradnju sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić okončao je višednevnu posetu SAD susretom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Stejt departmentu.

Potpredsednik Vlade Srbije i državni sekretar Keri razgovarali su nešto više od pola sata, a Dačić je naglasio da je susretu prisustvovao u dva svojstva – kao predsedavajući OEBS-om i šef srpske diplomatije.

"Veliko mi je zadovoljstvo da je državni sekretar Keri iskazao, u oba moja svojstva, veliku zaintersovanost za saradnju SAD sa Srbijom, i veoma pozitivno ocenio rad Srbije, pohvalio naše predsedavanje OEBS-om, ukazao da Srbija može da računa na pomoć SAD u poslovima predsedavanja, zahvalio na tome što konsultujemo sve faktore na političkoj sceni, važne faktore unutar OEBS-a kada preduzimamo odredjene korake, i iskazao jasan stav da SAD nisu za konfrontaciju, one su za deeskalaciju krize u Ukrajini, i misle da ne može da se propušti šansa kao što je dogovor iz Minska."

Komentarišući Kerijevu izjavu od pre dava dana, u kojoj je pomenuo Srbiju kao jednu od država koja se u konfliktu Moskve i Zapada nalazi na liniji vatre, Dačić je rekao da je državnom sekretaru poručio da SAD ne bi trebalo da razmišljaju na takav način, zato što u Srbiji nema nikakvih dilema.

"Naši odnosi sa Rusijom su konstanta, oni su istorijskog karaktera i prijateljski su, ali to nema veze sa političkim, strateškim opredeljenjem Srbije da bude članica EU. To Rusija zna i nikad nije rekla ništa protiv toga. Tako da mi nemamo nikakvih dilema u tom smislu hoće li Srbija ići u Evropsku uniju ili Evroazijsku uniju. Mi geografski ne pripadamo tom području, niti pak Rusija računa na nas u tom smislu".

S druge strane, dobri odnosi sa Rusijom, ali i zvaničnim Kijevom predstavljaju adut u eventualnom postizanju uspešnog rešenja ukrajinske krize za vreme srpskog predseavanja OEBS-om, smatra Dačić.

"Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, i ne samo to, imamo dobre odnose i sa Jermenijom i sa Azerbejdžanom. Mi imamo prijateljske odnose sa svim zemljama gde se neki konflikti dešavaju, i zato je važno da se ti kapaciteti koje Srbija ima iskoriste. Srbija je spremna da uloži sav svoj kapacitet da naše predsedavanje bude predstavljanje jednog novog lica Srbije na međunarodnoj sceni i mislim da smo u tome uspeli."

Kada se radi o bilateralnim odnosima Dačić je istakao da je razgovor sa Kerijem i u tom smislu bio produktivan.

"Obostrana je želja da se naše partnerstvo "resetuje", odnosno da probamo da tražimo zajedničke interese, da je dobro poznato o čemu se ne slažemo, ali da postoji mnogo tema oko kojih možemo da imamo zajednički interes, da je Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu i oni pozdravljaju politiku vlade Srbije, pozdravljaju reforme koje se sprovode, raduju se što Srbija napreduje ka EU, očekuju, jasno su rekli, otvaranje poglavlja posle napretka koji je postignut u Briselskom sporazumu i zato mislim da je ovaj sastanak bio veoma dobar."

Državni sekretar Keri je pred početak susreta sa ministrom Dačićem pozdravio srpsko preuzimanje predsedavanja OEBS-om u veoma važnom trenutku, ali i napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji.

„Srbija je ispoljila veliko liderstvo, naročito u dijalogu sa Kosovom i postizanju sporazuma koji bi mogao da vodi ka dugoročnoj stabilnosti koju svi želimo da vidim u odnosu Beograda i Prištine. Znamo da su to teška pitanja i da ima komplikacija, ali pozdravljamo činjenicu da je nedavno održan sastanak pod pokrotiveljtvom visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, da je ishod tog dijaloga bio uspešan i da su preduzeti važni sledeći koraci“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da očekuje državnog sekretara Kerija u Beogradu u decembru, kada će u glavnom gradu Srbije biti održan ministarski savet OEBS-a.

XS
SM
MD
LG