Linkovi

Kalifornijske sekvoje pogodjene sušom


Kalifornijske sekvoje su medju najvećim i najstarijim živim bićima na Zemlji.
Kalifornijske sekvoje su medju najvećim i najstarijim živim bićima na Zemlji.

Kaliforniju je u poslednje četiri godine zahvatila najgora suša u istoriji, a naučnici navode da zbog toga pate čak i sekvoje – poznato džinovsko drveće koje raste u zapadnom delu Sjedinjenih Država.

Služba za nacionalne parkove počela je detaljno istraživanje kako bi pomogla ovom najstarijem živom biću na našoj planeti da preživi.

Lagano i neumorno, šumski biolog sa Univerziteta Kalifornije Entoni Embrouz penje se uz džinovsku sekvoju u planinskom lancu Sijera Nevada – jedinom mestu na svetu gde ovo čudesno drveće živi.

“To je neverovatno iskustvo, penjati se uz ovo drvo znajući da je raslo na ovom istom mestu hiljadama godina, i više”.

Sekvoje mogu da budu i više od 90 metara, stablo im je široko i do 15 metara, a neka su starija od tri hiljade godina.

Planinske rečice nekada prepune vode, sada su gotovo presušile, pa tako i ovo drveće, kojem je potrebno više od tri hiljade litara vode na dan, pokazuje znake žeđi.

“Primetili smo neobične i nenormalne bolesti lišća, što nikada pre nismo videli u ovom parku”.

Senzori u krošnjama, ispitivanje semenja, podaci dobijeni iz pojedinačnog drveća i snimci iz aviona za posmatranje – sve će to pomoći naučnicima da izmere ozbiljnost situacije.

Jedno od mogućih rešenja bilo bi da se poseku manje bitne vrste drveća, koje se hrane istom vodom kao i sekvoje.

“Tako će dobijati više vode nego u gušćoj šumi, više hranljivih sastojaka i svetlosti, što će im pomoći da budu otporniji na vrele suše, koje ih očekuju i u budućnosti”.

Sekvoje su tokom hiljada godina prošle kroz brojne periode suša, šumskih požara, napada insekata i drugih nevolja, što znači da će verovatno prebroditi i trenutnu krizu, za razliku od manje otpornog kalifornijskog drveća.

XS
SM
MD
LG