Linkovi

Suša u Americi - glad u svetu


Vruće i suvo vreme dramatično utiču na žitarice, čija je velikoprodajna cena već skočila
Vruće i suvo vreme dramatično utiču na žitarice, čija je velikoprodajna cena već skočila

Manji prinos usled suše znači više cene kukuruza, što znači skuplji hleb i meso – i to ne samo za američke potrošače.

Najnoviji talas vrućina i suše u Sjedinjenim Državama, oštro je smanjio očekivan ovogodišnji prinos pojedinih prehrambenih letina i doveo do naglog poskupljenja prehrambenih roba kao što su kukuruz i soja. Analitičari kažu da će potrošači po svemu sudeći naići na više cene u samoposlugama. Istovremeno, smanjeni prinosi i više cene, mogli bi da imaju dugotrajne posledice u drugim delovima sveta, naoričito u zemljama u razvoju.

Leto 2012, koje je počelo pre svega nekoliko nedelja, biće jedno od rekordnih. Ova godina bi mogla da bude posebno teška za američke farmere, kaže specijalista za žitarice Teri Rogensak.

"Jasno je da je ovo jedna od najsušnijih sezona posle 1988, a to ima ogroman uticaj na reproduktivni period kukuruza, a u narednih nekoliko nedelja, imaće i na soju“, objašnjava Rogensak.

Vruće i suvo vreme, moglo bi dramatično da utiče na žitarice. Vlasnik farme Met Hjuz kaže da bi, ako se vreme uskoro ne poboljša, mogao da izgubi čak trećinu svoje letine.

"To je sada porazno osećanje kad smo na neki način u sredini ove suše i gledamo kako kukuruz vene usred dana, a soja usporeno sazreva i kada pomislim unazad koliko sam u to uložio vremena i truda, kako sada izgleda uzalud“, priča Hjuz.

Manji prinos znači više cene. Cena kukuruza za buduće nabavke je od maja već skočila za više od 30 odsto, a soje za više od 20 procenata. To će značiti skuplji hleb, mlečne prerađevine i meso – i to ne samo za američke potrošače.

"Ako odgajate svinje u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača svinjetine na svetu, cena te svinjetine će zavisiti od cene stočne hrane koju koristite“, kaže Šrinivas Tiruvadantaj, ekonomista u Centru za prognoziranje "Džerom Livaj".

To bi mogao da bude problem za zemlje u usponu od Azije do Bliskog istoka, gde se znatno povećala potrošnja mesa. Čak i zemlje koje se smatraju prehrambeno samodovoljnim, verovatno će osetiti ovu vrućinu.

"Uzmite na primer Indiju. Ona normalno, kada je dobra godina, izvozi šećer, ali u lošoj godini mora da ga uvozi, jer je najveći proizvođač, drugi po veličini proizvođač šećera na svetu, ali i jedan od najvećih potrošača. A upravo u godini u kojoj treba da uvozi, globalna tržišta će biti veoma nenaklonjena, što dodatno povećava pritisak“, zaključuje Tiruvadantaj.

Ekonomska i politička nestabilnost u svetu će samo da povećaju razmere problema. Bez kiše ili smanjenja nezapamćenih vrućina u najvećem delu farmerskog pojasa u Sjedinjenim Državama, Tiruvadantaj ne isključuje mogućnost nestašica ili racionisanja hrane – čak možda i gladi – u nekim zemljama... zemljama koje su postale zavisne od postojanih i obilnih isporuka najvećeg izvoznika hrane na svetu.
XS
SM
MD
LG