Linkovi

Vrhovni sud razmatra legalnosti Obamine uredbe


Demonstranti su se okupili ispred zgrade Vrhovnog suda pred početak zasedanja o Obaminom zakonu o imigraciji.

Američki Vrhovni sud razmatra sudbinu i do četiri miliona ilegalnih imigranata danas, kada sudije saslušavaju prve argumente o legalnosti uredbi o imigraciji, koje je doneo predsednik Barak Obama.

Odluka sudija imaće dalekosežne implikacije po uredbe budućih predsedničkih administracija i biće doneta u trenutku kada je imigracioni sistem zemlje u stalnom fokusu predizborne debate.

Vrhovni sud odlučivaće o tome da li je predsednik Barak Obama prekoračio predsednička ovlašćenja u novembru 2014. godine kada je doneo uredbu o zaštiti četiri miliona ilegalnih imigranata od deportacije, kojom im je takođe obezbijeđeno pravo na rad.

Obama je tim potezom zaobišao protivljenje Kongresa, u kojem većinu imaju Republikanci, i ušao u spor sa 26 saveznih država – koje predvodi Teksas. One navode da je prema Ustavu, Obama prekoračio predsednička ovlaščenja, uzurpirajući zakonodavna. Teksas takođe tvrdi da će snositi finansijski teret Obamine odluke zato što mora da odštampa vozačke dozvole za mnoge od tih ilegalnih imigranata, što će tu saveznu državu da košta milione dolara.

Vrhovni sud je posle smrti konzervativnog sudije Antonina Skalije, u februaru, podijeljen na četiri liberalne sudije i četiri konzervativne…Zbog čega postoji mogućnost da neće moći da donese odluku.

U tom slučaju, na snazi bi bila presuda nižeg suda iz 2015. godine, kojom je odbačena Obamina izvršna uredba.

Imigracija je jedan od najvažnijih slučajeva o kojima će Vrhovni sud odlučivati ove godine, u trenutku kada republikanski predsjednički pretendenti traže deportaciju svih 11 miliona ilegalnih imigranata, za koje se vjeruje da žive u Sjedinjenim Državama. Presuda bi trebalo da bude donesena do kraja juna.

XS
SM
MD
LG