Linkovi

Naučnici napravili "super" mikroskop


Naučnici u Luksemburgu napravili su mikroskop visoke rezolucije uz pomoć kojeg može da se vidi i ono što je 100 hiljada puta manje od prečnika jedne ljudske dlake.

Zbog vrtoglavog razvoja u oblasti nanotehnologije, laboratorijama za istraživanje su više nego ikada potrebni sofisticirani instrumenti kako bi naučnici mogli da vide šta rade.

Moderne mikroelektronske sprave sadrže milijarde delova upakovane na pločice veličine nokta. U hemijskoj industriji nanočestice se koriste za pravljenje efikasnijih proizvoda za čišćenje, dok ih farmaceutske kompanije koriste za prenos lekova direktno u ljudske ćelije.

Naučnici na luksemburškom Institutu za nauku i tehnologiju, skraćeno LIST, iskombinovali su specijalno dizajnirani spektrometar, pod nazivom SIMS, sa široko dostupnim helijumsko-jonskim mikroskopom i dobili optičku spravu veoma visoke rezolucije koja pruža pogled u ove majušne svetove.

Možemo da pratimo u šta ove nanočestice ulaze, npr. ljudske ćelije. Vidimo i da li je označeni lek prisutan ili ne unutar ćelije, na istom mestu gde i nanočestica. To znači da možemo da počnemo sa testiranjem sistema prenosa”, kaže viši istraživač na LIST-u Dejvid Dauset.

Jedno od prvih praktičnih upotreba bila je provera efektivnosti novih kozmetičkih proizvoda. Naučnici su npr. uz pomoć novog mikroskopa ispitali delotvornost šampona koji sadrži nanočestice srebra, koje su izuzetno štetne po bakterije koje žive na ljudskoj dlaci.

“Možemo i da analiziramo dlaku i da utvrdimo da li šampon prodire samo spolja, odnosno koliko duboko prodire u dlaku”, ističe Dauset.

Istraživači ističu da novi mikroskop može da se koristi za razvoj efikasnijih baterija za električna vozila i prenosne elektronske aparate.

XS
SM
MD
LG