Linkovi

"Šumska mafija" pustoši Srbiju


Krčenje šume na Kopaoniku (Foto: Društvo za posmatranje ptica Srbije)
Krčenje šume na Kopaoniku (Foto: Društvo za posmatranje ptica Srbije)

Poslednjih nekoliko godina izveštaji govore da se u nekim delovima Srbije šume nemilosrdno seku, ali problem nije samo ilegalna seča i krađa drveta, već i katastrofalno upravljanje šumama, čak i u zaštićenim područjima. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mesecima najavljuje opsežne akcije pošumljavanja jer kako navode iz ovog resora pošumljavanje je najvažniji i najjeftiniji način da se životna sredina održi kvalitetnom.

Kako navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, najnovije pustošenje šuma zabeleženo je na području Nacionalnog parka „Kopaonik“, odnosno unutar prvog stepena zaštite gde je bilo kakva privredna delatnost zakonom zabranjena.

Prema nezvaničnim informacijama poslednjih meseci na više lokaliteta u nacionalnom parku "Kopaonik“ posečeno je preko 3.000 metara kubnih drveta i to od strane onih koji bi trebali park da čuvaju – Javnog preduzeća "Nacionalni park Kopaonik“. Slučajni posetioci Jankovih bara ostali su šokirani prizorom ogoljenog zemljišta i stotina panjeva, trupaca i razbacanih grana na mestu gde je rasla stoletna četinarska šuma.

Krčenje šume na Kopaoniku (Foto: Društvo za posmatranje ptica Srbije)
Krčenje šume na Kopaoniku (Foto: Društvo za posmatranje ptica Srbije)

Država i privatni vlasnici šuma gube milione dinara zbog ilegalne seče, a godišnje se u proseku bespravno poseče najmanje 17.000 kubnih metara drva državnih šuma, pokazali je nedavno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Vranjskih novina.

Stare i biološki najvrednije šume ubrzano nestaju širom Srbije. Do sada su na udaru drvoseča bile uglavnom šume u privatnoj svojini, no poslednjih godina sve učestalija su pustošenja u zaštićenim područjima – rezervatima prirode i nacionalnim parkovima, kažu u Društvu za zaštitu ptica.

"NP "Kopaonik“ je zarad brze materijalne koristi odlučio da poseče šume koje sa razlogom nisu eksploatisane decenijama. Vlada Republike Srbije je to nacionalno blago uredbom zaštitila kao strogi rezervat u kome osim turističkih poseta i naučnoistraživačkog rada nisu dozvoljene druge radnje," kaže Milan Ružić, predsednik Društva.

Krčenje šume na Kopaoniku (Foto: Društvo za posmatranje ptica Srbije)
Krčenje šume na Kopaoniku (Foto: Društvo za posmatranje ptica Srbije)

Prema rečima stručnjaka iz Društva na ovaj način su nestale populacije mnogih strogo zaštićenih i ugroženih vrsta poput puha lešnikara, crne žune, gaćaste kukumavke i dugorepe sove. Ovakvo vandalsko uništavanje šuma, osim osiromašenja biološke raznolikosti, doprinosi eroziji, novim poplavama i gubitku pijaće vode. Društvo za zaštitu ptica uputilo je protest nadležnom Ministarstvu i rukovodstvu NP "Kopaonik“ sa zahtevom da im se hitno dostave informacije o ovom događaju.

Za poslednjih 10 godina krivično delo šumska krađa ubedljivo je najčešće u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Srbije.

Broj osoba protiv kojih su podnete krivične prijave se za 10 godina gotovo udvostručio, od 1.314 u 2007. godini do 2.007 prijavljenih u 2016. godini. Svake godine prosečno oko 450 osoba bude osuđeno zbog krađe šuma, ali većinom je reč o uslovnim presudama. U krađu ponekad budu umešani i sami čuvari javnih preduzeća.

Samo je MUP od januara 2014. godine do jula 2017. godine zbog ilegalne seče podneo skoro 3.000 krivičnih prijava protiv preko 2.500 osoba. Javno preduzeće Srbijašume upravlja sa 53 posto, odnosno oko 1,2 miliona hektara, državnih šuma u Srbiji, dok se oko milion hektara nalazi u privatnom vlasništvu. Najveći privatni veleposednik je Srpska pravoslavna crkva.

XS
SM
MD
LG