Linkovi

Sumnjivi etički kodeks evropskog vrha


Bivši predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo nije prekršio pravila stupajući na novu dužnost u Upravni odbor banke "Goldman Saks", zaključio je etički panel formiran kako bi razmatrao ovaj slučaj. Time je za Evropsku komisiju afera oko Baroza zaključena ali nije uklonjena sumnja da najviši evropski zvaničnici obilato koriste nedorečeni kodeks ponašanja ove organizacije kako bi nakon mandata informacije i iskustvo iskoristili na novim, dobro plaćenim pozicijama.

Etički panel formiran uglavnom od bivših zaposlenih u Evropskoj komisiji i nekadašnjih Barozovih kolega, nije se zamarao istraživanjem veza svog bivšeg šefa sa bankom koja je imala jednu od ključnih uloga u nedavnoj svjetskoj krizi i još je ima u aktuelnoj finansijskoj drami Grčke. Oni čak nisu ni pozvali Baroza na razgovor već im je bilo dovoljno njegovo pismeno obećanje da neće zloupotrijebiti informacije kojima je raspolagao tokom osam godina predsjedničkog mandata. Slučaj je time formalno zaključen.

Da nije riječ o izuzetku već pravilu govori slučaj njegove nekadašnje komesarke, Holanđanke Neli Krus koja je, nedavno se tek otkrilo, radeći u EK bila i na čelu ofšor kompanije Mint Holdings, koja je svojevremeno sa američkim Enronom pregovarala o poslovnom aranžmanu vrijednom oko 7 milijardi evra. Ovo je otkrila medjunarodna mreža istraživačkih novinara, a te nalaze su potvrdili i Panamski papiri. Riječ je o najoštrijem sukobu interesa, činjenici koju je bivša komesarka prešutila kada su je, prije nego je preuzela tu evropsku funkciju, propitivali u EK. Kada je skandal izišao na vidjelo, njeno objašnje bile je da je jednostavno zaboravila to da pomene? Treba li reći da je inače imućna komesarka, koja ima lične investicije angažovane na američkom tržištu nekretnina, napustila Komisiju sa astronomskom penzijom, kao i njen tadašnji šef Barozo, a da je sada savjetnica nikoga drugog nego "Bank of America".

U Evropskoj komisiji gotovo nemoćno zaključuju ..

"Mislim da ćete se složiti sa mnom da postoje stvari koje čak i najstroža pravila poput naših ne mogu ispraviti. Bio je to slučaj sa bivšim predsjednikom EK koji je odlučio da radi za odredjenu banku, sada je to slučaj sa bivšom komesarkom koja, očito, nije poštovala pravila i o tome nije informisala Komisiju", kaže portparol EK, Margaritis Skinas.

Treba reći da, najblaže rečeno, sukob interesa nije specijalnost samo EK. Svojevremeno je zbog primanja mita u zatvor otišlo i nekoliko evropskih parlamentaraca, a u toj kući je uobičajena praksa da parlammentarci nakon mandata, koristeći stečene veze i poznanstva sa političarima širom svijeta, postaju zaposleni u lobističkim agencijama i, kako nam je u razgovoru rekao jedan od njih - "rade duplo manje za duplo veće pare".

Evropske institucije na ovaj način pokazuju sve razloge za stanje kakvo jeste danas u EU - žele li ga popraviti, evropski zvaničnici će morati raditi dugo, predano i, za promjenu, pošteno.

XS
SM
MD
LG