Linkovi

Susret američkih i kineskih biznismena


Predsednici Barak Obama i Hu Djintao pozdravljaju zvanične delegacije tokom ceremonije dobrodošlice u Vašingtonu, 19. januar, 2011.
Predsednici Barak Obama i Hu Djintao pozdravljaju zvanične delegacije tokom ceremonije dobrodošlice u Vašingtonu, 19. januar, 2011.

Američki predsednik Barak Obama je pozvao neke od najvažnijih poslovnih lidera u zemlji na današnji sastanak sa kineskim predsednikom Huom Đintaom, pokušavajući da unapredi američki izvoz u najmnogoljudniju zemlju na svetu.

Direktori poznatih kompanija kao što su „Majkrosoft“, „Grupacija Goldman Saks“, „Dženeral elektrik“, „Boing“ i „Koka-kola“, našli su se u grupi od 14 poslovnih lidera pozvanih na sastanak sa predsednikom Huom, pošto dva lidera otvore samit u Vašingtonu. U pratnji kineskog predsednika su doputovala četiri ključna poslovna lidera koji predstavljaju kinesku kompjutersku tehnologiju, industriju kućnih aparata i automobilskih delova i investicione kompanije.

Obama i Hu će tokom svojih sastanaka biti suočeni sa neslaganjem u pogledu ljudskih prava i vrednovanja valute. Istovremeno, Bela kuća želi da se usredsredi na „važan ekonomski odnos“ Kine i Sjedinjenih Država. Za Obamu je posebno važno otvaranje novih radnih mesta, s obzirom da se zemlja bori da smanji nezaposlenost.

Devet ili više odsto američkih radnika je bez posla već 20 meseci uzastopce. Ukupna trgovinska razmena Kine i Sjedinjenih Država iznosi 400 milijardi dolara, ali Kina ostvaruje veliki višak, koji je prošle godine možda dostigao 270 milijardi dolara.

U međuvremenu, u novom izveštaju Američke trgovinske komore u Šangaju, ukazuje se da su američke kompanije koje posluju u Kini suočene sa rasprostranjenim birokratskim preprekama i krađom intelektualne svojine, uprkos porastu profita.

Američka trgovinska komora u Šangaju navodi da su gotovo dve trećine od 346 kompanija obuhvaćenih izveštajem, ustanovile da su tokom protekle godine problemi sa kineskim propisima ostali isti ili su se pogoršali. Više od 70 odsto kompanija navodi da je sprovođenje kineskih zakona o zaštiti intelektualne svojine jednako loše ili gore nego pre jedne godine.

Uprkos tim problemima, 80 odsto kompanija kaže da je prošla godina bila profitabilna, što je najveći broj u svim dosadašnjim izveštajima. Gotovo 90 odsto kompanija navodi da su im prihodi premašili prihode iz prethodne, 2009. godine.

XS
SM
MD
LG