Linkovi

Obama na samitu Severne i Južne Amerike


Obama na samitu Severne i Južne Amerike
Obama na samitu Severne i Južne Amerike

Predsednik Obama danas putuje za Kartahenu u Kolumbiji, gde će učestvovati na šestom samitu zemalja zapadne hemisfere.

Pred odlazak u Kartahenu, Obama je istakao uspeh ameirčkih trgovinskih odnose sa Latinskom Amerikom. Govoreći u luci Tampa u Floridi, Obama je rekao da je američki izvoz u zemlje zapadne hemisfere porastao za 46 procenata u odnosu na 2009. On je istakao da trenutno više proizvoda iz američkog izvoza odlazi za zapadnu hemisferu nego bilo koji drugi region sveta. Obama je primetio da su u protekloj deceniji, u Latinskoj Americi desetine miliona ljudi izašle iz siromaštva i postale deo srednje klase, pa su sada u mogućnosti da kupuju američke proizvode.

Predsednik je ujedno najavio novu inicijativu – nazvanu „Mreža malih preduzeća Severne i Južne Amerike“ – čiji je cilj da se podstakne otvaranje novih radnih mesta i veća trgovina izmedju malih preduzeća širom zapadne hemisfere.

Teme samita u Kartaheni

Port of Spejn, glavni grad Trinidada, 2009. godine… Bio je to prvi Samit zemalja zapadne hemisphere za predsednika Obamu, kada je obećao da će se zalagati za partnerstvo i jednakost sa ostalim zemljama hemisfere.

Tada se prvi put susreo sa Ugom Čavesom, vatrenim venecuelanskim liderom i kritičarem američke politike.

Tri godine kasnije, predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos biće domaćin šestog samita. Na dnevnom redu su teme razvoja, ekonomije i regionalne bezbednosti.

Predsednik Obama tvrdi da je u regionu načinjen značajan napredak. 2011., on je posetio Brazil, Čile i El Salvador gde se založio za američke trgovinske i investicione ciljeve, pohvalio demokratski i društveni napredak, i pozvao na veću saradnju u ratu protiv transnacionalnih kriminalnih kartela.

Erik Farnzvort iz Saveta za Severnu i Južnu Ameriku procenjuje situaciju u tom delu sveta.

Zapadna hemisfera sazreva i razvija samopouzdanje. Zemlje ovog regiona ekonomski jačaju. Politički, postoje izazovi demokratiji u nekim zemljama, ali ukupno gledano demokratija je stabilna a zemlje kontinenta traže načine da je još više razviju.”

Na dnevnom redu samita u Kartaheni su smanjenje siromaštva i nejednakosti, ekonomska integracija, tehnologija i saradnja u borbi protiv prirodnih katastrofa, te bezbednost gradjana, u odnosu na trgovinu drogom i kriminal.

Neki latinoamerički lideri traže da se preispita vodjenje rata protiv droge, koji je po njihovom mišljenju neuspešan. Oni pozivaju na dekriminalizaciju kokaina, heroina I marihuane. SAD se ne slažu. Predsednik Obama i dalje se koncentriše na vojnu i bezbednosnu pomoć, i saradnju u razmeni obaveštajnih podataka.

Više nego ikada, koordinisaćemo naše napore, posebno kada je reč o podršci novoj strategiji Centralne Amerike za bezbednost gradjana, o čemu će se razgovarati na samitu zemalja američkog kontinenta u Kolumbiji”, poručio je predsednik Obama.

Samitu neće prisustvovati Kuba. Ona nije članica Organizacije američkih država, koja okuplja demokratske države. Vašington se protivi učešću Kube zbog primedbi na njenu politiku i kršenje ljudskih prava. Predsednik Kolumbije kaže da će se i o tome razgovarati na samitu.

Aleksandar Mejn je stručnjak Centra za ekonomska i politička istraživanja u Vašingtonu.

Biće rasprave o tom što Kuba nije uključena u ovaj forum. Mislim da gotovo svaka druga zemlja regiona izuzev SAD želi da Kuba dobije priliku da učestvuje na tim skupovima.”

Erik Farnzvort kaže da zemlje kontinenta neće dozvoliti da to pitanje blokira razvoj njihove saradnje.

Odnosi nisu zapeli zbog kubanskog pitanja. Zemlje neguju i razgranavaju svoje odnose. Za njih je glavno pitanje ekonomski razvoj i nastavak političkog legitimiteta kroz demokratsko upravljanje.”

Ostaje da se vidi kakvu bi dramu venecuelanski predsednik Čaves, sa svojim neprijateljskim stavom prema SAD, mogao da izazove u Kartageni.

Stiven Džonson je stručnjak Centra za strateške i medjunarodne studije.

“On je svakako nadaren za dramski nastup, i maksimalno će iskoristiti svaku priliku da se oseti njegov uticaj.”

Čaves je poboljšao odnose Venecuele sa Iranom. Medjutim, analitičari kažu da se njegova politika sve više posmatra sa skepsom u zapadnoj hemisferi.


XS
SM
MD
LG