Linkovi

Letnji blokbasteri - zlatni rudnik za Holivud


Kapetan Džk pokušava da brzo pobegne iz još jedne opasne situacije na Karibima.
Kapetan Džk pokušava da brzo pobegne iz još jedne opasne situacije na Karibima.

Svake godine, od maja do septembra, Holivud u bioskope izbacuje visoko-budžetne akcione filmove. Ta ostvarenja, koja publici pružaju priliku da pobegne od realnosti, predstavljaju zlatni rudnik za filmsku industriju, i često zarade stotine miliona dolara prikazujući se u SAD I svetu. Filmska kritičarka Glasa Amerike, Penelopi Pulu, osvrće se na nekoliko takvih prolećnih i letnjih hitova.

Legendarni Džek Sperou, kojeg glumi legendarni Džoni Dep, vraća se u filmu “Pirati sa Kariba na čudnim plimama” – četvrtom izdanju serijala. Naš junak ovog puta traga za izvorom mladosti.

Snimanje ove gusarske avanture koštalo je 400 miliona dolara a producenti veruju da će im se taj novac vratiti, uz veliki profit. Do sada je filmski serijal zaradio gotovo tri milijarde dolara širom sveta. To uključuje i brojne suvenire, kao i Diznijev zabavni park na temu Pirata sa Kariba. Za ovo izdanje, Dizni je obezbedio i 3D projekcije čije su karte skuplje od 3 do pet dolara od običnih.

Kapetan Sperou i Hektor Barbosa tragaju za izvorom mladosti.
Kapetan Sperou i Hektor Barbosa tragaju za izvorom mladosti.

Raskošne produkcije poput ove slede oprobanu formula. Angažujte harizmatičnog glavnog glumca, u ovom slučaju Džonija Depa, uzbudljivu ekipu cenjenih glumaca kao što je Džefri Raš, zanosnu glavnu glumicu kao što je Penelopa Kruz. Dodajte tome veličanstvenu kameru i fantastični zaplet, i, kao bonus, 3D vizuelne efekte i … imate garantovan hit.

Još jedan film koji sledi taj recept je Tor, priča o arogantnom mladom bogu koji je primoran da živi medju ljudima kada ga progna njegov otac, Odin.


Film je koštao 150 miliona dolara, ali je postao bioskopski hit. Od svoje premijere pre nekoliko nedelja, zaradio je oko 250 miliona dolara širom sveta.

Tor (Kris HemsvortI) i Džejn Foster (Natali Portman)
Tor (Kris HemsvortI) i Džejn Foster (Natali Portman)

Entoni Hopkins glumi Torovog oca Odina, a dobitnica Oskara Natali Portman je devojka u koju se Tor zaljubljuje na planeti Zemlji. Kris Hemsvort nema tako impresivnu biografiju ali je uverljiv kao superheroj. Tor je pokorio svoje suparnike na bioskopskim blagajnama, dok ga sa prvog mesta nije potisnuo kapetan Džek Sperou.

"X-Men: prva klasa” je još jedan film o superherojima od kojeg se očekuje da postane letnji blokbaster. Zaplet filma hronološki prethodi serijalu, a film je koštao 200 miliona. Džejms Mekavoj glumi mladog profesora Eks (Iks). Film ima impresivne specijalne efekte i akcione scene u kojima slavni mutant pomažu u smirivanju kubanske raketne krize 1962.

"Kauboji i vanzemaljci” je film sa najbizarnijim zapletom od svih potencijalnih letnjih filmova. Film pune akcije zasnovan je na romanu iz 2006. U pitanju je hybrid vesterna I naučne fanstike… Po svemu sudeći, 20. I 21. Vek nemaju ekskluzivno pravo na pojave NLO-a.

Film je režirao autor “Gvozdenog čoveka” Džon Favro, a producenti su Stiven Spilberg I Ron Hauard, dok glavne uloge pripadaju zvezdama akcionog žanra.

Danijel Krejg glumi Džejka Lonergana, revolveraša koji živi u Arizoni u 19. Veku. On se budi u pustinji, sa amnezijom.

Iznenada, njegov grad napadaju vanzemaljci. Džejk udružuje snage sa pukovnikom Vudro Dolarhajdom, kojeg glumi Harison Ford, da bi uništili letelice vanzemaljaca.

"Kauboji i vanzemaljci” stižu u bioskope u julu, i očekuje se da će dodatno napuniti letnju holivudsku blagajnu. Oni koji nisu u iskušenju da vide ove filmove, moraće da sačekaju do oktobra, kada počinju da se prikazuju potencijalni kandidati za Oskare.

XS
SM
MD
LG