Linkovi

Sukobi u Kunduzu, poginulo 30 civila


Porodice poginulih civila u borbama u pokrajini Kunduz, 3. novembar 2016.
Porodice poginulih civila u borbama u pokrajini Kunduz, 3. novembar 2016.

Najmanje 30 civila, među kojima je bilo dece, poginulo je rano jutros u sukobima vladinih snaga, koje imaju američku podršku, i Talibana u severnoj pokrajini Kunduz, saopštile su avganistanske vlasti.

Američka vojska je potvrdila da je izgubila dva vojnika u borbama, a da su još dva ranjena.

Teške borbe nadomak prestonice te pokrajine izbile su pošto su avganistanske snage, uz pomoć američkih saveznika, izvele raciju na pobunjenički kompleks u cilju suzbijanja daljih operacija Talibana u pokrajini Kunduz.

Portparol pokrajinske vlade je saopštio da je četvoro pripadnika avganistanskih komandosa poginulo, ali da je u sukobu na žalost poginulo i najmanje 30 civila, uključujući žene i decu, dodajući da ima mnogo povređenih. On je takođe naveo da su i Talibani pretrpeli velike gubitke, i da je život izgubilo 26 pripadnika te pobunjeničke grupe.

Ranije danas, građani su izašli na ulice Kunduza u znak protesta protiv ubistava civila, noseći beživotna tela oko 20 ljudi, uključujući i decu.

Talibani napadaju Kunduz već nekoliko nedelja, a ranije prošlog meseca gotovo da su uspeli da zauzmu grad pre nego što su avganistanske snage, uz vazdušnu pomoć Sjedinjenih Država, uspele da se odupru napadu.

XS
SM
MD
LG