Linkovi

"Sukob Srbije i Makedonije za unutrašnju potrebu obe zemlje"


Ministri inostranih poslova Makedonije i Srbije, Nikola Dimitrov i Ivica Dačić
Ministri inostranih poslova Makedonije i Srbije, Nikola Dimitrov i Ivica Dačić

Uprkos tome što je zvanično izglađen razgovorom predsednika Srbije i makedonskog premijera, ostaje nejasno šta je zaista bio uzrok nedavne konfrontacije Srbije I Makedonije i zbog čega je Beograd odlučio da povuče osoblje ambasade iz Skoplja. Dimitar Bećev, saradnik Atlantskog saveta i poznavalac prilika na Balkanu, podseća da je retoričkih sukoba bilo i pre nekoliko meseci kada je srpski šef diplomatije Ivica Dačić poručio da je Srbija pogrešila što je priznala Makedoniju pod njenim imenom. Ocenjuje da je i ova konfrontacija Beograda i Skoplja vezana i za unutrašnje političku situaciju u Srbii, ali i unutrašnjim političkim prilkama u Makedoniji – koja se vezuje i za članstvo Kosova u UNESKU.

„Mislim da je to mogući uzrok konfrontacije, jer su socijaldemokrate u Makedoniji došle na vlast kada su politički predstavnici Albanaca promenili stranu i napustili VMRO DPMNE. Siguran sam da unutar koalicije ima pritiska na Vladu da podrži članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. A deo sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kaže da Beograd neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.... Sad je pitanje šta su dogovorili Zaev i Vučić, i Dimitrov i Dačić i može li Makedonija da održi dobre odnose i sa Srbijom i sa Kosovom – što je veoma teško u ovom trenutku... Kada je reč o Srbiji, Vučić istovremeno igra ulogu i piromana i vatrogasca...Ali, to nije retko. Sećate se nedavne retoričke konfrontcije sa Hrvatskom, ili sa Kosovom. Vučić se uvek predsavlja kao neko ko rešava probleme – i tu stiče svoj politički kapital na Zapadu, posebno kod kancelarke Merkel. Kao neko ko na prostoru bivše Jugoslavije može da obezbedi stabilnost", rekao je Bećev za Glas Amerike.

Dačić: Strani faktor, a ne makedonska vlada

Posle svega što se dogodilo poslednjih dana na relaciji Beograd - Skoplje, ministri spoljnih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Dimitrov su se u petak sastali u Nišu i razgovarali o svemu što se dogodilo. Dačić je rekao da u obaveštajne aktivnosti nije umešana makedonska vlada.

Bezbednosna saznanja do kojih je došla Srbija ne odnose na makedonsku vladu ili neko konkretno ministarstvo, već na bezbednosni sektor, uz uplitanje stranog faktora, izjavio je Dačić.

Odgovorajući na pitanja novinara Dačić je rekao da može da kaže koji je to strani faktor umešan u slučaju Makedonije, ali da neće to da učini, i dodao da Srbija ne želi da bude optužena, niti da se spominje njen negativan uticaj na unutrašnja dešavanja u Makedoniji:

"Mi smo prijatelji i treba da se ponašamo kao prijatelji. Treba da se čuvamo toga da budemo uključeni u neke globalne političke igre. Naročito zato što kad je reč o Srbiji, želim još jednom da prenesem uverenje svim građanima Makedonije da od Srbije ne preti nikakva opasnost Makedoniji".

Po rečima makedonskog šefa diplomatije, obaveštajna aktivnost je veoma delikatna, ali, kako je rekao Nikola Dimitrov, on je siguran da u nju nije bila upletena makedonska vlada.

On smatra da bi ulaženje u previše detalja o obaveštajnoj aktivnosti bi odvelo u pogrešnom pravcu i Srbiju i Makedoniju:

Dačić je na konferenciji za novinare ponovio da Srbija ne radi ništa što bi osporavalo makedonski narod i državu, već samo želi unapređenje odnosa.

U bezbednosnom smislu je bitno da bezbednosne strukture sarađuju tako da štitimo prava i interese dveju interesa u celini, kao i naše diplomate u Skoplju i vaše u Beogradu, predočio je Dačić posle sastanka u Nišu.

XS
SM
MD
LG