Linkovi

Sukob Jovanović - Dačić: Ko radi za Moskvu, ko za Zapad i dokle na "dve stolice"


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u Moksvi, 1. aprila 2016. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u Moksvi, 1. aprila 2016. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

Dok se na Balkanu, u dve susedne države koje su do pre nekoliko godina živele u državnoj zajednici, Crnoj Gori i Srbiji, pripremaju i održavaju vojne vežbe NATO-a i partnera sa jedne, odnosno Rusa, Belorusa i Vojske Srbije sa druge strane, na političkoj sceni Srbije zaoštrava se politička rasprava pobornika zapadnih integracija i politike kolokvijalno nazvane "sedenja na dve stolice", koja podrazumeva dobre odnose i sa Moskvom.

Šef srpske diplomatije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da vojna vežba sa vojnicima iz Rusije i Belorusije ne predstavlja nikakav problem.

"Sukob Amerike i Rusije nas ne bi trebalo da se tiče. Kao što sam rekao, Srbija je samostalna, vojno neutralna i sami odlučujemo s kim ćemo da imamo vojne vežbe. Sarađivaćemo sa kim god hoćemo, ovo je naša zemlja i naše interese ćemo da branimo. Šta treba, nekog nekog vojnog činovnika da pitamo sa kim smemo da imamo vežbe", upitao je Dačić

Predsednik Liberalno-demokratske partije, Čedomir Jovanović, sa druge strane poslednjih dana kritikuje politiku "sedenja na dve stolice" i tvrdi da je vreme za uzbunu, pošto u Srbiji deluju antievropske snage, kako one iz Moskve, tako i one iz same Vlade Srbije.

Ugrožena je, tvrdi, evropska budućnost Srbije.

"Neka Dačić bude ministar spoljnih poslova Putina, pa nek vodi rusku politiku, ali kao ministar spoljnih poslova Srbije ne može voditi tu politiku", izjavio je Jovanović.

Takođe, rekao je i da bi premijer Aleksandar Vučić trebalo da izabere, ne između njega i Dačića, već između Evrope i Rusije.

Jovanović je kazao da je jasno da se kriza u Srbiji produbila i da su se pritisci sa kojima se zemlja suočava posledica ambicije antievropske snage kombinovanih sa pojačanim ruskim interesom da se društvo zaustavi u evrsopkoj transformaciji.

Srbija ne sme popuštati pod uticajem Rusije i onih koji Srbiju žele da zaustave u toj transformaciji. "Ono što smo videli u poslednjih nedelju dana je alarm i na to moramo da reagujemo", upozorava Jovanović.

Ambicija Dačića, SPS-a i nacionalista je da Srbiju zaustave na evropskom putu, a to je nešto protiv čega se LDP bori i traži podršku za tu borbu, rekao je Jovanović.

SPS odgovara da je Jovanoviću "do Srbije stalo kao do lanjskog snega”, da jedino vodi računa o interesima pojedinih zapadnih zemalja čije stavove promoviše i da mu je važan jedino lični komoditet, a Ivica Dačić poručuje da ne želi da vodi raspravu o spoljnoj politici sa Jovanovićem.

"Ne znam šta hoće Čedomir Jovanović. Kako se zove čovek koji seče granu na kojoj sedi? Ne vidim nikakvu logiku naročito zato što on poziva da se Srbija opredeli između EU i Rusije”, kaže Dačić. "Znate, ja sam bio premijer kada su započeti pregovori u Briselu, ja sam bio premijer kad je potpisan Briselski sporazum, sada su za vreme naše vlasti otvprena poglavlja. Šta je potpisao Čedomir Jovanović? Nije dostojno uopšte se sa njim raspravljati".

Dačić je rekao i da on nije rusofil, već je pre svega za srpski interes, te da ne vidi nikakvu korist da se Srbija svađa sa Rusijom. "Oni koji je svađaju sa Rusijom ne misle dobro Srbiji", rekao je Dačić.

Ne bi bilo dobro, kaže, da Srbija treba da bira između Rusije i EU.

"Ne daj Bože da Srbija bira između EU i Rusije, znate da će uvek da izabere Rusiju, a to nije dobro, ne treba da dođemo u situaciju da biramo", zaključio je Dačić.

Čedomir Jovanović uzvraća: "Dačić izgleda ne shvata da interesi Srbije ne mogu da se brane tako što se zbog političkog opstanka ujutru laže Brisel, a po podne Moskva, što po Dačićevom mišljenju predstavlja vrhunac političke i diplomatske mudrosti".

Politika "sedenja na dve stolice", po njegovom mišljenju, ulazi u svoj neizvesni kraj, u kojem Srbija sa svim unutrašnjim poteškoćama i maglovitom spoljnopolitičkom situacijom u kojoj se nalazi, ne može više biti poligon za izazivanje Zapada "kada god u Rusiji neko za to nađe interes".

"Pogrešna kosovska politika postala je uzrok, ali i izgovor, našeg daljeg lutanja, pa se danas svaki pogrešan potez i zastoj u razgovorima sa EU pravda time što to radimo zbog podrške Rusije, koja u Srbiji ima svoje legitimne interese, što ne znači da se oni automatski podudaraju sa našim", smatra Jovanović.

Potrebna jasna politika - nedvosmislen put u EU, redefinisanje odnosa sa Rusijom i razgraničenje međusobnih interesa, jer, kako kaže, svaka druga politika nosi političku i bezbednosnu neizvesnost.

Izbor "ili-ili" još uvek nije blizu

Analitičari, čije stavove povodom ovog sukoba prenose mediji u Srbiji, smatraju da je izbor "ili-ili" za srpsku diplomatiju još uvek daleko.

Predstavnici vladajuće stranke, štaviše, smatraju da bi nas taj izbor skupo koštao. "Mi samo želimo da uvažimo realnost koja je oko nas - da je Kina nova ekonomska sila, da sa njom svi sarađuju. Pa koliko SAD sarađuju s njom? Pa koliko nemačkih kompanija sarađuje s Ruskom federacijom, pa ko snabdeva Nemačku toliko gasom? Pa Ruska federacija", kaže Milovan Drecun, poslanik vladajuće Srpke napredne stranke.

Sa druge strane Zoran Živković, poslanik opozicione Nove stranke, kaže da politika “sedenja na dve stolice“ ne vodi ničem dobrom.

"Ta politika, jednim okom u Moskvu, drugim u Brisel, je jedna razroka politika i obično ko gleda tako - udari u banderu i ja očekujem da se to nama desi", kaže Živković.

Đorđe Vukaović, analitičar, smatra da je ovakva politika priprema za bolne odluke. “Nije ovo tema samo sa stanovišta konkretnih odluka u igri, ovde treba pričati i o pripremama javnog mnenja da prihvate odluke koje ne bi da prihvate. To podrazumeva proces, treba vam vreme i tome služe i ovakvi nastupi u medijima", kaže Vuković.

XS
SM
MD
LG