Linkovi

Sukob albanske opozicije i policije u Tirani


Molotovljev koktel bačen na policiju tokom protesta u Tirani, 11. maja 2019.

Hiljade pristalica albanskih opozicionih partija desnog centra protestovale su u subotu u Tirani, tražeći ostavku levičarske vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora. Demonstranti su se sukobili sa policijom na nekoliko lokacija, a prema izveštajima ima povređenih.

Protest je počeo ispred glavne zgrade vlade na Bulevaru mučenika nacije u Tirani. Opozicija je počela da baca petarde, baklje, Molotovljeve koktele i druge projektile a policija bacila suzavac, kada je grupa demonstranata probila policijski kordon i uputila se ka ulazu u vladu.

Posle dva sata, opozicioni lideri su poveli manji broj demonstranata ka zgradi parlamenta, gde su nastavili da bacaju Molotovljeve koktele i petarde. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima, posle čega je brzo raščistila glavni ulaz. Videlo se kako kola hitne pomoći odvoze povređene demonstrante ali nema podataka o broju žrtava.

Specijalna policija, koja je imala i četiri kamiona sa vodenim topovima, potisnula je demonstrante dalje od zgrade parlamenta. Manje grupe demonstranata ostale su u obližnjim ulicama.

Lider opozicione Demokratske partije, Ljuljzim Baša, poveo je demonstrante ka upravi policije u Tirani, pozivajući da se pusti na slobodu visoki lider te stranke koji je uhapšen nešto ranije.

Predsednik Iljir Meta pozvao je demonstrante da "izbegavaju činove nasilja i konfrontacije."

Ministar unutrašnjih poslova Sander Lješaj napisao je na Tviteru da se "demokratija ne gradi Molotovljevim koktelima, sa ciljem uništenja Albanije, jer je to nemoguće!"

Demonstranti pokušavaju da probiju policijski kordon tokom anti-vladinih protesta u Tirani, 11. maja 2019.
Demonstranti pokušavaju da probiju policijski kordon tokom anti-vladinih protesta u Tirani, 11. maja 2019.

​Optužbe za korupciju

Opozicija optužuje kabinet premijera Edija Rame za korupciju i veze sa organizovanim kriminalom, što vlada demantuje. Baša je pozvao pristalice da nastave da protestuju dok Rama ne podnese ostavku a formira se prelazni kabinet koji bi raspisao prevremene izbore.

"Odlučni smo da neće biti izbora sa Edijem Ramom", poručuje Baša. Rama je tvitovao da smatra nasilje na protestu "tužnim" i dodao da je "Albanija oštećena."

Protest je nastavljen i u večernjim satima. Američka ambasada u Tirani osudila je nasilje demonstranata i apelovala da ono prestane. "Lideri protesta imaju odgovornost da pozovu na mir i red. Pozivamo sve strane da ispolje uzdržanost", saopštila je ambasada.

Poslanici opozicije u znak protesta su se odrekli svojih mesta u parlamentu iako su mnoga od njih posle toga popunili drugi opozicioni kandidati. Vladajući Socijalisti imaju 74 od 140 mesta u parlamentu.

Albanija u junu očekuje odgovor Evropske unije o tome da li mogu započeti pregovori o punom članstvu. Takođe u junu, u zemlji će se održati lokalni izbori.

Subotnji protest je četvrti nacionalni protest od sredine februara. Redovne, manje demonstracije održavaju se svake nedelje širom zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG