Linkovi

Više od 30 mrtvih u Avganistanu


Povređeni Avganistanac u bolnici u gradu Kunduzu, posle sinoćnje eksplozije bombe prikačene na bicikl
Povređeni Avganistanac u bolnici u gradu Kunduzu, posle sinoćnje eksplozije bombe prikačene na bicikl

Bombaš samoubica u automobilu izazvao je ogromnu eksploziju u bolnici u pokrajini Logar, na istoku Avganistana, oko 40 kilometara od prestonice Kabula.

U eksploziji je bilo mnogo žrtava, ali su avganistanske vlasti imale različite procene. Satima posle napada, zvaničnici kažu da misle da je u eksploziji poginulo više od 30 osoba, među kojima ima i žena i dece, dok su desetine povređene. Prethodno, ministarstvo zdravlja saopštilo je da je i do 60 ljudi stradalo, a da je 120 povređeno.

Taliban tvrdi da nije izveo napad i da njegovi borci ne napadaju bolnice, iako je ekstremistička grupa vrlo aktivna u istočnom Avganistan, gde napada lokalne i koalicione snage i koristi samoubilačke napade u sklopu svoje taktike.

Američka ambasada pridružila se NATO-u i predsedniku Hamidu Karzaiju u osudi napada.

U međuvremenu, NATO je saopštio da su pobunjenici ubili jednog pripadnika koalcionih snaga, u po svemu sudeći odvojenom napadu u tom delu zemlje.

Ranije, vlasti u severnom Avganistanu objavile su da je u sinoćnjoj eksploziji bombe na bicklu na pijaci stradalo 10 osoba, među kojima i jedan policajac.

XS
SM
MD
LG