Linkovi

Vrhovni sud na prekretnici


Nil Gorsuč, kandidat za sudiju Vrhovnog suda
Nil Gorsuč, kandidat za sudiju Vrhovnog suda

Sudija Nil Gorsuč, koga je Donald Tramp predložio za sudiju Vrhovnog suda, našao se u ponedeljak pod lupom Odbora za pravosuđe u Senatu. Gorsuč je konzervativni pravnik, koji ima veliku podršku republikanaca u Senatu. Ali, demokrate koje se protive njegovom izboru spremile su nepopustljiva pitanja za pretres.

Republikanci su bili oduševljeni kada je predsednik Tramp, posle manje od dve nedelje od inauguracije, za novog sudiju Vrhovnog suda nominovao Nila Gorsuča.

Sudija Gorsuč je izuzetan pravnik, ima brilijantan um, izuzetno je disciplinovan, i zaslužuje dvostranačku podršku ”,poručio je predsednik SAD Donald Tramp.

Ako bude izabran, Gorsuč će zameniti sudiju Antonina Skaliju koji je preminuo prošle godine. Posle smrti konzervativca Skalije, pravnog velikana, ostalo je upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu - često podeljenom na liberale i konzervativce.

Stojim u ovom istorijskom domu, svestan sopstvenih mana, i obećavam da ću, ako budem izabran, učiniti sve u mojoj moći da budem verni sluga Ustava i zakona ove velike zemlje ”, rekao je Nil Gorsuč, kandidat za sudiju Vrhovnog suda.

Gorsuč uživa snažnu podršku republikanaca. Ali, mnoge demokrate su rezervisane, uključujući i lidera demokratske manjine u Senatu Čaka Šumera – koji je sa Gorsučom razgovarao nakon što je nominovan.

Ovaj predsednik tesitira temelje naše demokratije I institucija. To iziskuje odgovore, a sudija Gorsuč nije ih pružio ”, smatra demokratski senator Čak Šumer.

Demokrate republikacima u Senatu zameraju I to što sudiji federalnog Apelacionog suda – Meriku Garlandu, koji je bio predlog bivšeg predsednika Obame – nikada nisu dali priliku da bude razmatran kao kandidat za Vrhovni sud. Ako Gorsuč bude izabran, konzervativci bi mogli ponovo da dobiju pet od devet sudija, kaže analitičar Američkog univerziteta Džejms Truber.

Sud će biti nesumnjivo konzervativni, ukoliko Gorsuč bude izabran, a to će se verovatno desiti u jednom trenutku. To će značiti da konzerativci imaju većinu među sudijama, ali svi oni veruju u ograničenu predsedničku

Republikancima je potrebno najmanje osam demokratskih glasova da bi se izbegli opstrukcija i odlaganje izbora u nedogled. Nadaju se, ipak, da će Gorsuč biti izabran zauzeti mesto svog prethodnika – ikone konzervativaca, sudije Skalije.

Mislim da su male šanse da ne bude izabran. On neće biti sudija Skalija, zapravo, niko i ne bi mogao da bude Skalija, iz koje god partije da je došao ”, ocenjuje profesor univerziteta "Džordž Vašington" Alan Morison.

Izbor Gorsuča bio bi velika pobeda za predsednika Trampa, koji je tokom kampanje i obećao ubedljivog konzervativca u Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG