Linkovi

Sudija naložio da SAD nastave sa programom DACA


Arhiva - Aktivisti i primaoci programa DACA marširaju Brodvejom na početku svoje "Hodaj da ostaneš kod kuće" akcije tokom koje su u pet dana prepešačiki 250 milja dug put od Njujorka do Vašingtona zahtevajući da Kongres usvoji zakon o "sanjarima", u Njujorku, 15. februara 2018.

Federalni sudija SAD naložio je da Trampova administracija mora ponovo da primeni program koji štiti od deportovanja mlade imigrante bez dokumenata koji su dovedeni u zemlju ilegalno kao deca.

Sudija je takođe presudio da SAD moraju da prihvate nove aplikacije za program poznat kao DACA ("Odložena akcija za pridošle u detinjstvu").

Oblasni sudija SAD, Džon Bejts u Vašingtonu, izdao je svoju naredbu u petak, dajući vladi rok do 23. avgusta da odluči da li želi da se žali na njegovu presudu.

U aprilu Bejts je dao vladi 90 dana da predstavi argumente za okončavanje DACA programa.

Sudija je u 25 strana dugoj presudi u petak rekao da vladino objašenje nije uspelo da ga navede da promeni mišljenje.

U odluci iz aprila, Bejts je nazvao vladine razloge za okončavanje programa DACA "proizvoljnim i hirovitim". Takođe je rekao da nisu uspeli da "adekvatno objasne svoje zaključke da je program nezakonit".

Federalni sudovi u Njujorku i Kaliforniji ranije ove godine naredili su da DACA mora da se nastavi za novopridošle u postupku, ali nije zahtevano od vlade da prihvati novo apliciranje.

DACA obezbeđuje dozvole za privremene poslove i studije za oko 700.000 mladih imigranata, nekada nazivanih "sanjarima". Za većinu tih imigranata, SAD su jedini dom za koji znaju. Oni plaćaju poreze, vlasnici su biznisa, imaju porodice, diplomirali su na koledžima i služili su vojsku.

FWD.us, bipartijska organizacija lidera u tehnološkoj i biznis zajednici, saopštila je u petak: "Tim mladim Amerikancima mora da bude omogućeno da planiraju svoje živote i da nastave sa svojim nemerljivim doprinosom Americi, radije nego da budu prisiljeni da žive nesigurnost od odluke suda do odluke suda."

DACA je stupila na snagu 2012. pod administracijom predsednika Baraka Obame.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG