Linkovi

Sudbina Romanovih obavijena velom tajne i posle 100 godina


Sudbina Romanovih obavijena velom tajne i posle 100 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Poslednja ruska carska porodica Romanov

Od svih zemalja učesnica u Prvom svetskom ratu, Rusija je verovatno pretrpela najteže posledice. Nezadovoljstvo Rusa zbog ogromnih gubitaka dovelo je do abdikacije cara Nikolaja drugog Romanova. Vlast u Rusiji preuzeli su boljševici pod vođstvom Lenjina. Kako bi osigurali da se car ne vrati na vlast, oni su nekoliko meseci kasnije u Jekaterinburgu streljali celu carsku porodicu. Sudbina Romanovih je i posle 100 godina obavijena velom misterije.

Kao većina žitelja Jekaterinburga i Leonid Vohmjakov je odrastao uz priče o velikoj misteriji, mračnog razdoblja ruske istorije, koja se krije u šumi izvan grada.

“Znao sam da su ovde streljani car i svi članovi njegove porodice. Tu negde su bili i sahranjeni. To svi znaju.”

Pitanje je gde tačno? Posle okrutne likvidacije carske porodice u jeku Oktobarske revolucije koja je izbila 1917. i dalje se, posle 100 godina ne zna tačno gde su njihova tela tada pokopana.

Početkom 1990-tih u jednom napuštenom rudniku otkriveni su posmrtni ostaci cara Nikolaja II i još četiri člana njegove porodice. Tadašnji predsednik Boris Jeljcin naložio je da se oni uz najviše crkvene počasti ponovo sahrane u grobnici porodice Romanov u katedrali svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

“Krili smo ovaj monstruozni zločin. Ali istina mora da se kaže: masakr u Jekaterinburgu je jedno od najsramnijih poglavlja naše istorije.”

2007. godine posmrtne ostatke dva preostala člana carske porodice- princa Alekseja Iinjegove sestre Marije otkriva Leonid Vohmjakov.

“Tu sam istraživao i kada sam malo dublje zagrebao nožem naišao sam na kosti dečije lobanje. Bilo je kristalno jasno da se radi o njima.”

Verska služba na mestu gde su pokopani posmrtni ostaci carske porodice
Verska služba na mestu gde su pokopani posmrtni ostaci carske porodice

Ili je bar tako izgledalo. Iako su DNK nalazi potvrdili da se radi o posmrtnim ostacima porodice Romanov, Ruska pravoslavna crkva, na čelu sa patrijarhom Kirilom, dovodi u pitanje nalaze zato što su rađeni u laboratorijama zapadnih zemalja i insistira na novoj istrazi koju bi vodio tim ruskih stručnjaka.

“Oni koji su ozbiljno zainteresovani za taj problem smatraju slučaj rešenim. To su posmrtni ostaci Romanovih, ali crkva to ne želi da prihvati. Beskonačno odlaganje je isključivo političko pitanje i nema veze sa pravom istragom“, kaže novinar Sergej Čapnjin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je oprezno podržao odluku patrijarha, u skladu sa njegovim prihvatanjem i ruske carske i pravoslavne tradicije, istovremeno odajući poštovanje Sovjetskoj Rusiji. To je u skladu sa Putinovom prošlošću kao agenta KGB-a.

“On priznaje represije i tragedije u Rusiji, ali izbegava da o priča o tome”, ističe Čapnjin.

Međutim po Vohmjakovu, poslednje počivalište za carsku porodicu predstavlja ispravljanje istorijske nepravde i višedecenijskog čekanja na ponovno ujedinjenje porodice Romanov.

“Uporno smo ih tražili. Prošlo je 100 godina i konačno smo ih našli. Deca će konačno biti zajedno sa svojim roditeljima.”

Vohmjakov kaže da mu je sam Bog tog dana pokazao put do posmrtnih ostataka dece Romanovih. On sada iščekuje i moli se da ruski predsednik i patrijarh za sva vremena stave tačku na tragičnu sudbinu Romanovih.

XS
SM
MD
LG