Linkovi

Sudbina Agrokora će uticati na ceo region


Agrokor je saopštio da menadžment tog koncerna, zajedno sa ključnim investitorima, radi na novom poslovnom modelu firme. Najveća privatna hrvatska kompanija ali i najveći proizvođač i prodavac hrane na Balkanu, suočen je sa pritiscima investitora i vlade u Zagrebu da reši probleme nastale zbog prezaduženosti. Agrokor je i najveći poslodavac sa oko 60.000 zaposlenih u Hrvatskoj i susednim zemljama.

"Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sistema i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih akcionara, vodeći prvenstveno računa o zaposlenima i njihovim radnim mestima, te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze," navodi se u saopštenju kompanije.

Mediji u Hrvatskoj navode da bi plan o restrukturiranju jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi mogao da bude predstavljen već u utorak.

Jutarnji list je ranije preneo da Sberbank i drugi glavni poverioci Agrokora ne planiraju da preuzmu taj hrvatski koncern, ali da žele operativnu kontrolu nad njegovim upravljanjem.

Poverioci će se sastati kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tela Agrokora, izjavio je za agenciju Blumberg Maksim Poletajev, prvi zamenik direktora Sberbanka.

Poverici zahtevaju kontrolu trenutnih operacija i žele da dobiju mogućnost da "promptno reaguju na promene" ali takođe i žele da shvate zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema sa dobavljačima, prenosi Jutarnji list navode Poletajeva.

On je izjavio i da će verovatno biti razumno prodati deo imovine koja nije deo osnovnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom.

Beogradske Večernje novosti pišu da Rusi preuzimaju kompaniju nakon što je Sberbanka odobrila dodatnih 100 miliona evra za plaćanje dobavljačima, a navodno se priprema još jedan kredit od 200 miliona evra. Bankari nisu želeli direktno novac da uplate Agrokoru, već dobavljačima, što samo pokazuje krajnje nepoverenje ruskih partnera prema Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora i sadašnjem rukovodstvu kompanije, objavile su Novosti.

List navodi, ne imenujući izvor, da je Todorić založio četvrtinu Merkatora kako bi dobio od Sberbanke dodatne kredite. Nastavljaju se i pregovori sa Koka-Kolom koja je zainteresovana za kupovinu Jamnice, proizvođača mineralnih voda i bezalkoholnih pića u okviru Agrokora. Dok je Todorić tražio gotovo milijardu evra, "Koka-Kola" nudi daleko manje, a kako navode Novosti, pitanje je šta će sada biti kada su se bitno izmenile i okolnosti.

U Hrvatskoj vlada uverenje da će se ipak naći model za spasavanje kompanije i da neće doći do masovnog otpuštanja zaposlenih, ni u Hrvatskoj ni u zemljama gde Agrokor ima firme.

Problem Agrokora nije od juče, pišu Novosti, a većina je znala da je kompanija u lošem stanju, ali dosadašnje političke garniture nisu ništa preduzimale. Brojke pokazuju da Todorić u ovom času ne može da podmiri ni 50 odsto dospelih kredita, navodi beogradski dnevni list.

Slovenački Finance navodi, ne otkrivajući izvor, da bi najveći ruski trgovac Magnit mogao da kupi najveći trgovinski lanac u Sloveniji – Merkator, hrvatski lanac Konzum, kao i srpsku Ideu, sve firme koje su u vlasništvu Agrokora.

XS
SM
MD
LG