Linkovi

Studenti u Srbiji imaju negativne asocijacije prema SAD


Bela kuća u Vašingtonu, Foto: Reuters

Gotovo 80 odsto ispitanika ima negativne prve asocijacije prema SAD, a više od 43 odsto se protivi jačanju prijateljskih odnosa sa ovom zemljom, rezultati su istraživanja "Stavovi studenata u Srbiji prema SAD".

Polovina studenata u Srbiji podržava demokratiju kao način vladanja, dok se druga polovina zalaže za neku vrstu "čvrste ruke", pokazuje istraživanja sprovedeno na 40 fakulteta, na osam univerziteta, uz učešće 995 osoba.

Za više od 22 odsto ispitanika, najbolji politički sistem ima Rusija, dok se po oko 13 odsto opredelilo za SAD, Nemačku i Švajcarsku.

Više od četvrtine studenata je navelo da im je najprihvatljivija politika Srpske napredne stranke (SNS), dok više od 13 odsto podržava Demokratsku stranku, odnosno Dveri.

Od studenata koji smatraju da treba uložiti napore za popravljanje odnosa sa Vašingtonom, tri četvrtine podržavaju SNS.

Jedan od autora istraživanja Nikola Jović je okarakterisao kao „mit“ podršku mladih ulasku Srbije u EU, jer manje od 38 odsto ispitanika bi glasalo za ulazak u Uniju, u odnosu na 41 odsto ukupne populacije Srbije.

Što se tiče zemlje na koju bi Beograd trebalo da se oslanja u spoljnoj politici, ispitanici su na prvo mesto stavili Rusiju. Više od 30 odsto smatra da je Rusija najveći donator Srbije od 2000. godine, dok 22 odsto misli da je najvelikodušniju pomoć pružila EU.

Gotovo dve trećine studenata su ocenile da SAD predstavljaju najveću pretnju svetskom miru, a više od 41 odsto da je Rusija najznačajniji faktor globalne stabilnosti. Za oko 12 odsto ispitanika, najprivlačniju kulturu imaju Italija i Rusija, dok takvo mišljenje o američkoj kulturi ima manje od četiri odsto studenata.

Istovremeno, omiljeni kulturni sadržaji, kao što su filmovi, televizijske serije, muzika, književnost, za više od 44 odsto ispitanika dolaze iz SAD.

Četiri petine studenata su ocenile da su SAD kroz istoriju bile neprijatelj Srbije, mada su Vašington i Beograd bili saveznici u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

Na pitanje da li bi studirali u Americi, više od 51 odsto ispitanika je odgovorilo odrečno, dok skoro 57 odsto ne bi živelo u SAD.

Što se tiče studenata koji su putovali u SAD, više od 69 odsto je to iskustvo pozitivno ocenilo.

Najpozitivnije mišljenje o SAD imaju studenti tehničkih fakulteta, a najnegativnije studenti humanističkih nauka, pokazalo je istraživanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG