Linkovi

Studenti sa Klemsona ponovo u Beogradu


Studenti sa Klemsona ponovo u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Deseti put za redom, grupa američkih studenata sa Univerziteta Klemson dolazi na studijsko putovanje u Srbiju, sve zahvaljujući profesoru Klemsona Vladimiru Matiću.

Lisa i Džoi su studenti Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini. Zajedno sa još desetak američkih studenata, u Beograd i Srbiju ih je doveo Vladimir Matić, profesor međunarodnih odnosa na Klemsonu u okviru redovnog letnjeg programa. Ovde su dve nedelje i prvi utisci o Srbiji su im jako pozitivni:

"Očekivao sam nešto potpuno drugačije od zapadne Evrope i to sam i pronašao. Ovde su ljudi veoma druželjubivi i ljubazni. Ovde je hrana fantastična. Stvarno mi se dopada pljeskavica", kaže Džoi.

"Pošto je Srbija nastala iz Jugoslavije, očekivala sam da će biti u periodu rekonstrukcije. Podseća me u mnogome na Ameriku, imate radnje na ulici. Podseća me na kuću, a to nisam očekivala", priča Lisa.

Profesor Matić je prvu turu studenata sa Klemsona doveo na kratko u Beograd 2006-te i od tada do danas se to pretvorilo u redovan program. Interesovanje je veliko, a tome su najviše doprineli sami studenti odličnim kritikama programa u Srbiji:

"Ja nisam očekivao da se to pretvori u nešto stalno. Međutim, studenti koje sam tada vodio – prvo smo bili u Briselu i Hagu, pa ovde. Njima se Beograd mnogo više od Brisela. Bili su oduševljeni programom. Onda sam na bazi toga napravio jednomesečni program i počeo da ih dovodim svako leto", ističe profesor Vlada Matić.

Tokom boravka u Srbiji, studenti sa Klemsona imaju priliku da se upoznaju sa Srbijom iz više uglova – od obilaska Narodne skupštine, Mi-istarstva inostranih poslova i drugih institucija i nevladinih organizacija, obilaska manastira i muzeja, do upoznavanja sa običnim ljudima kroz posete restoranima ili noćne izlaske.

Kroz redovnu saradnju sa Fakultetom političkih nauka, studenti profesora Matića imaju odličnu priliku da se upoznaju i druže sa svojim vršnjacima:

"Rekao bih da smo vrlo slični. Volimo da gledamo filmove, radimo iste stvari. Izlazimo s prijateljima. Jedina je razlika što mnogi srpski studenti hoće da odu, traže posao, putuju, što je drugačije nego u prošlosti. I u Americi studenti vole da vide nove stvari i putuju", priča Džoi.

"Zanimalo ih je sve što studente političkih nauka zanima – kuda se kreće Srbija, šta su naši spoljnopolitički ciljevi, ko je na vlasti, kada dolazi do smena vlasti, koje su stranke popularne. Do nekih najbanalnijih stvari – recimo, svuda po gradu su videli grafite “PFC”, pa su me pitali da li je to neka vrsta bratstva, kao kod njih na univerzitetu. Ja sam im objasnio da su ti zapravo navijači", priča

Vladimir Matić primećuje da, osim što se upoznaju i nauče nešto potpuno novo, američki studenti na ovakvim putovanjima dosta nauče i o samoj Americi:

"U tom procesu oni upoznaju i svoju zemlju mnogo bolje, jer je vide spolja, dobiju jednu drugu perspektivu njene politike i ukupnu stvarnost. Ko su i šta su. Oni se vrate natrag, mogu slobodno da kažem, promenjeni."

S obzirom da Fakultet političkih nauka i Univezitet Klemson po-kreću i program razmene studenata, za očekivati je da bi i studenti iz Srbije mogli od iduće godine jedan semestar da provedu na Klemsonu.

A što se tiče ove i svih ranijih grupa studenata iz Amerike – moglo bi se slobodno reći da je Srbija u njima dobila svoje doživotne ambasadore.

XS
SM
MD
LG