Linkovi

Obuka za hakovanje kompjutera


Gráfico que ilustra una página web en el momento de ser atacada por hackers.

Krađe podataka, za koje su odgovorni hakeri, mogu da koštaju kompanije i potrošače stotine miliona dolara. Eksperti kažu da oni koji štite kompjuterske sisteme treba da znaju i kako da ih hakuju kako bi razumjeli njihove slabosti.

Oko 20 srednjoškolaca, koji su ostvarili najbolji rezultat na lokalnom informatičkom takmičenju, uče kako da hakuju kompjutere u kancelariji kompanije za bezbednost IT sektora ESET Severna Amerika. Šesnaestogodišnja Kloi Krisostomo učestvuje u petodnevnom programu.

“Postavljaju nam mreže koje možemo da hakujemo. Hakujemo i kompjutere drugih ljudi, a zatim radimo sa njima šta hoćemo.”

Samo jedna krađa podataka, poput prošlogodišnje u maloprodajnom lancu Target, može da košta stotine miliona dolara, s obzirom na to da su finansijske institucije primorane da otkažu sporne kreditne kartice i izdaju nove. Reč je o globalnom problemu i policija u državama poput Indije i Rumunije pokušava da se izbori sa kriminalcima u sajber prostoru.

Ovi učenici uče o sajber špijunaži i prodaji ukradenih informacija na internetu. Istraživač informatičke bezbednosti, Kameron Kemp, kaže da sajber kamp ima stvaran IT sistem.

“Veoma je sličan onom koji se može naći u tipičnoj korporativnoj sredini. Bez obzira da li imate bežični internet ili korporativne mreže u okviru kojih se čuvaju informacije o kompaniji, mi to možemo da kopiramo.”

U pitanju je zatvoreni sistem koji polaznici kampa uče kako da hakuju. Džomari Salomon, koji je nedavno maturirao, kaže da mu radionica pomaže da shvati kako razmišljaju hakeri koji se bave kriminalnim aktivnostima.

“Učimo kako da se branimo od hakera. Morate da znate kako oni napadaju ili razmišljaju ili kako da se branite od sličnih slabosti sa kojima ćete se verovatno sretati u budućnosti.”

Učesnicima pomažu studenti. Liz Fromen, iz nevladine ogranizacije “Obezbjeđenje našeg i-grada” kaže da srednjoškolci, tokom jedonedeljne obuke, menjaju svoje stavove.

“Na početku misle da znaju sve jer već znaju puno. Do srede već kažu da ne znaju onoliko koliko su mislili.”

Do kraja nedelje, učenici nauče kako da hakovanjem pomognu, a ne nanesu štetu kompjuterskim korisnicima, kaže Kemp.

“Želimo da ubedimo one koji su vešti sa kompjuterima da je na kraju mnogo bolje raditi za dobre, nego za loše momke.”

Oni koji rade u sektoru za informatičku bezbednost kažu da im je potreban veći broj mladih ljudi poput ovih kako bi se suprostavili sve većem broju sajber kriminalaca.

XS
SM
MD
LG