Linkovi

Strukovna udruženja ponovo napustila raspravu o Ustavu


Ustav Srbije
Ustav Srbije

Nekoliko strukovnih udruženja tužilaca, sudija i advokata, te nevladinih organizacija, napustilo je javnu raspravu o nacrtu promena Ustava u delu koji se bavi pravosuđem, zbog istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića.

Javnu raspravu napustili su članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, izjavio je da je Čedomir Backović izneo je mnoštvo uvreda i nečega što su sudije okarakterisale kao pretnje.

"Zbog toga smo odlučili da napustimo ovakav skup, jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23. Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva", rekao je Antonijević za regionalnu televiziju N1.

Rasprava je prekinuta, nakon što je Backović Konvent nazvao "nekom vrstom Centralnog komiteta" i nakon što nisu dobili odgovore o njegovom stavovima i poslednjem televizijskom nastupu, tokom kog je rekao da ne razume zbog čega se sudije i tužioci protive ovakvim izmenama Ustava, jer je "je video njihov rad u poslednjih petnaest godina".

"To nije pravosuđe koje građanima Srbije treba. Venecijanska komisija ne razmišlja na način slobodnog sudijskog uverenja, ima linije stavova i standardizovanu pravnu analizu. Građani će najbolje shvatiti šta se želi postići tim apsolutnim vlasništvom sudija nad njihovim sudbinama", rekao je tada Backović.

On je dodao da se Ministarstvo pravde bavi evropskim standardima koje donosi Venecijanska komisija, a da mišljenje Venecijanske komisije očekuje u junu.

Milan Antonijević, govoreći o skupu koji su napustila udruženja, rekao je da ponašanje Backovića "pokazuje nipodaštavanje i pokušaj da se jednoumlje iz Ministarstva pravde nametne struci, da se zakloni iza građana i da se zaista ne uđe ni u kakvu raspravu o predloženim rešenjima".

Ipak, dodao je da to više liči na lični obračun pomoćnika ministra pravde sa sudijama i tužiocima, nego na stav nečega što je Ministarstvo pravde.
Kako kažu u Alumni klubu, predstavnici te organizacije, Udruženja sudija prekršajnih sudova i više sudija novosadskih sudova ostali su u sali, pa je rasprava nastavljena.

Odvojene rasprave o promenama Ustava u delu koji se bavi pravosuđem, vode se već nedeljama. Strukovna udruženja nisu želela da prisustvuju raspravama koje je organizovalo Ministarstvo pravde, zbog, kako su tvrdili, ignorantskog pa i uvredljivog odnosa ministarstva prema strukovnim udruženjima sudija i tužilaca. Takođe, zamerano je što Ministarstvo dugo nije izašlo sa zvaničnim nacrtom promena.

Nakon što se to konačno dogodilo, protiv nacrta promena ustala su udruženja sudija, tužilaca i tužilačkih pomoćnika, advokata, ali i najviši sudovi u Srbiji, smatrajući da se njima ozbiljno narušava nezavisnost sudstva, odnosno da se ono još više stavlja pod kontrolu izvršne vlasti.

XS
SM
MD
LG