Linkovi

Stručnjaci: Izborni proces u SAD nije namešten


Komentari republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa o izbornim prevarama su uznemirili mnoge u Americi i inostranstvu. Slobodni i pravedni izbori su uvek bili kamen temeljac američke demokratije i standard za mnoge širom sveta. I dok se stručnjaci slažu da ne postoji statistički značajna izborna prevara u Sjedinjenim Državama oni upozoravaju da je ovo neobična izborna godina iz mnogo razloga. Takodje mogli bi da se jave problemi.

Nakon više od nedelju dana navoda o seksualno neprimerenom ponašanju koji su doveli do njegove sve manje popularnosti u javnosti, Donald Tramp je intenzivirao tvrdnje da je američki izborni proces namešten.

“Proces je namešten”

“Ovo su namešteni izbori.”

“Sistem je namešten. Oni te laži stavljaju na naslovne stranice novina…”

Njegov opšti napad na izborni proces izazvao je osudu i republikanca i demokrata, uključujući predsednika Sjedinjenih Država.

“Svaki stručnjak, bez obzira na političku stranku, bez obzira na ideologiju – konzervativnu ili liberalnu, koji je ikada proučavao ova pitanja na ozbiljan način će vam reći da se ne mogu pronaći slučajevi značajne prevare na izborima”, izjavio je predsednik Obama.

Stručnjaci za izbore se slažu da izborni proces nije namešten, ail upozoravaju da bi moglo biti drugih problema.

Ovo će biti prvi izbori bez nekih zaštitnih odredbi Zakona o pravu glasa iz 1964. koje su oborene u jednom slučaju pred Vrhovnim sudom pre tri godine. Konkretno radi se o Federalnom program posmatrača izbora.

“Ovo su prvi predsednički izbori u više od preko pedeset godina na kojima Sekretarijat za pravosudje neće imati federalne posmatrače, obučene pojedince koji prate izbore u nekim od najosetljivijih delova zemlje”, kaže Kristen Klark iz Odbora za gradjanska prava u skladu sa zakonom.

Sekretarijat za pravosudje je poslao preko 780 posmatrača u 23 države tokom izbora 2012. Ove godine biće posmatrača u manje od pet država. Četrnaest država će primeniti nove restriktivne zekone za birače. Neki od njih predvidjaju specifične vrste identifikacije birača. Bez federalnih posmatrača koji bi obezbedili da se zakoni primenjuju ispravno, organizacije za gradjanska prava uspostavljaju telefonske centre poput ovog za pozive birača.

“Trenutno pratimo stvari poput revizije biračkih spiskova, pokušaja da se u poslednjem trenutku pomene lokacije biračkih mesta bez pružanja glasačima adekvatnog obaveštenja o tome, kao i pokušaja da se ospori parvo birača da glasaju na dan izbora”, navodi Klark.

Većina posmatrača se slaže da je ova izborna sezona bila neobična. To će se kako izgleda, odnositi i na proces glasanja na dan izbora.

XS
SM
MD
LG