Linkovi

Stroži obračun sa kriminalnim grupama nakon likvidacija u Podgorici


Podgorica

Proteklog vikenda nastavljen je obračun suprotstavljenih kriminalnih klanova u Crnoj Gori. Tri likvidacije u centru Podgorice dodatno su narušile bezbjednosnu situaciju, pa je Vijeće za nacionalnu bezbjednost u nedelju dogoivorilo mjere za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost dogovoreno je formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sačinjenih od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala. Vijeće je održalo sjednicu u proširenom sastavu, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, povodom posljednjih događaja u Podgorici, koji su rezultirali tragičnim gubitkom života i pogoršanjem bezbjednosne situacije.

Sjednici su, pored članova Vijeća, prisustvovali predsjednica Vrhovnog suda, Vrhovni državni tužilac, Glavni specijalni tužilac, i rukovodioci Višeg i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Vijeće je ocijenilo da je bezbjednosna situacija narušena usljed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

"Vijeće je zatražilo, a rukovodioci nadležnih državnih organa prihvatili formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sačinjenih od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, a sa konačnim ciljem obezbjeđivanja pune sigurnosti i bezbjednosti svakog građanina i njegove porodice", kaže se u saopštenju.

Dogovorene su stalne i koordinirane aktivnosti koje će obezbijediti snažan i sveobuhvatan odgovor Države organizovanom kriminalu. Sjednica je najavljena nakon što su direktor Uprave policije i načelnik podgoričke policije Slavko Stojanović i Jovica Rečević, u subotu podnijeli ostavke zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji glavnog grada. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je tom prilikom da rezultati koje je policija postigla prošle godine u obračunu s kriminalnim grupama, nijesu bili garant da će se u potpunosti izbjeći situacije da nevini građani budu žrtve obračuna organizovanih kriminalnih grupa. Najavio je “snažniji obračun” sa kriminalnim grupama.

U petak uveče i subotu prije podne, u dva navrata je ugrožena bezbjednost stanovnika Podgorice. Najprije je, bombom najvjerovatnije aktiviranom uz pomoć daljinskog upravljača, smrtno stradao 31-godišnji Dražen Čađenović, dok je u petak, u prepunoj bašti jednog od lokala u centru grada, ubica hladnokrvno likvidirao Miloša Šakovića, a slučajna žrtva bio je Radivoje Jovanović.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost prije tri mjeseca ocijenilo je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, pa su pohvalili policiju zbog pretresa članova kriminalnih grupa.

Još jedna bomba eksplodirala je u toku noći u Bijelom Polju. Postavljena je pod automobile u neposrednoj blizini kuće izvještača TV Vijesti Seada Sadikovića.

Policija provjerava kome je bomba bila namijenjena.

Opozicione Demokrate tvrde da se Crna Gora nalazi u alarmantnoj situaciji, sa spiralom zarobljenih institucija i kriminala. Slično reaguju i građani tvrdeći da više nema bezbjedne lokacije gdje u glavnom gradu mogu prošetati ili popiti piće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG