Linkovi

Strože provere u Beloj kući ne obuhvataju Trampovog zeta


Džared Kušner, visoki savetnik i zet predsednika Donalda Trampa
Džared Kušner, visoki savetnik i zet predsednika Donalda Trampa

Bela kuća saopštila je da nove, strože bezbednosne provere najviših zvaničnika neće uticati na rad visokog savetnika u Beloj kući i Trampovog zeta Džareda Kušnera.

On već godinu dana radi u Beloj kući, iako je dobio samo privremenu bezbednosnu potvrdu, a njegova pozicija podrazumeva da ima pristup osetljivim informacijama, uključujući i onim koje se objavljuju na svakodnevnim bezbednosnim brifinzima za predsednika.

Šef osoblja Bele kuće Džon Keli objavio je nova pravila, prema kojima bi se ukinule privremene bezbednosne potvrde za one koji trenutno imaju pristup najosetljivijim informacijama. Međutim, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je objasnila da to neće uticati na posao koji obavlja Kušner, koji ima brojna zaduženja, među kojima su i mirovni proces između Izraela I Palestinaca i trgovinski sporazum NAFTA.

Svi zaposleni u administraciji SAD moraju da prođu veoma detaljne bezbednosne provere o prethodnim poslovima, putovanjima, porodici, kontaktima u inostranstvu, krivičnom dosijeu, kako bi se zaključilo da li su podobni da obavljaju funkciju. Džared Kušner taj proces nije prošao do kraja.

XS
SM
MD
LG