Linkovi

Snažno nevreme u Crnoj Gori


Još jedno nevreme zahvatilo Crnu Goru; prema navodima stručnjaka ovo je bio najhladniji i najkišovitiji jul u poslednjih 65 godina.

Snažno nevreme zahvatilo je sinoć i u toku protekle noći južne i centralne djelove Crne Gore, a u većini primorskih gradova ulice su bile pod vodom. U Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore kažu da je ovo bio najhladniji i najkišovitiji jul u poslednjih 65 godina.

Ionako loše pripremljena turistička sezona u Crnoj Gori, kombinovana je sa lošim vremenskim prilikama kakve ne pamte ni najstariji žitelji središnjeg i južnog dijela Crne Gore. Tokom ovog, jednog od dva udarna turistička mjeseca, gotovo da se nije desilo da tri dana za redom sija sunce, a kiša je padala barem 15 dana.

Sinoć je Crnogorsko primorje zahvatilo veliko nevrijeme i za samo 10 minuta palo je 25 litara kiše po kvadratnom metru. Voda je nosila sve pred sobom, a na saobraćajnicama je bilo odrona.

Zbog veoma loših vremenskih uslova, Lučka kapetanija Bar sinoć je izdala zabranu isplovljavanja iz Luke Bar koja je bila na snazi do jutra.

Snažan pljusak, praćen grmljavinom, zahvatio je sve primorske gradove i Podgoricu.

U Crnoj Gori je na snazi narandžasti meteo alarm, jer meteorolozi ne očekuju obilne padavine kao u Hrvatskoj, gdje je na snazi crveni meteo alarm.

No, svi kupači ne pridržavaju se upozorenja, a Služba zaštite i spasavanja već danima ima velike probleme sa nesavjesnim kupačima.

Snažno nevrijeme sa jakim vjetrom i visokim talasima zateklo je, naime, prije nekoliko dana na neuređenim plažama oko 30 turista, pa su ih spasavale crnogorska policija i Uprava morske sigurnosti.

Dramatično je, kako je saopšteno iz policije, bilo na plaži Mogren kod Budve, kao i na nekim plažama između Bara i Petrovca.

No, za razliku od većine mediteranskih zemalja, u Crnoj Gori turisti makar ne moraju da strijepe od meduza.

Jelena Jelušić iz JP Morsko dobro istakla je da je u svijetu došlo do povećanja broja meduza, ali da ta pojava nije toliko izražena u Crnoj Gori. Zbog toga je, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, štampan priručnik o meduzama.

„Ovi materijali su prvenstveno namijenjeni ribarima, spasiocima i roniocima koji imaju najviše prilika da se susretnu sa meduzama. Oni su nama najvažniji u smislu informisanja o tome koje meduze i gdje se mogu naći“, objasnila je Jelušić i dodala da meduze do sada nisu imale veći uticaj na ribarstvo i turizam u Crnoj Gori ali da zbog njihove predatorske uloge treba pratiti njihov broj.

Materijali su odštampani u preventivne svrhe, a javnost ne treba da bude uznemirena, jer će se stanje sa meduzama pratiti tokom cijele cijele godine.

Meduza nema, voda je topla, more se smiruje, čeka se samo da zasija sunce i da turistička sezone na Crnogorskom primorju nastavi da se odvija onako kako su sve brojniji posjetioci Crne Gore u avgustovskim danima navikli. Makar kada je priroda u pitanju.

XS
SM
MD
LG