Linkovi

"Strit sens" - časopis za beskućnike


Vida Simpson )na skuteru) prodaje Strit Sens već četiri godine, a bila je beskućnica pre nego što je postala kolporter.
Vida Simpson )na skuteru) prodaje Strit Sens već četiri godine, a bila je beskućnica pre nego što je postala kolporter.

Strit sens“ u prevodu „Ulična inteligencija“ je jedna od oko 20 publikacija u Sjedinjenim Državama, koje se bave tematikom beskućnika – i jedna od oko 90 širom sveta. Novina izlazi svake dve nedelje, a polovinu sadržaja čine eseji i poezija, koju pišu sami beskućnici.

Ovo su prostorije “Strit sensa”, publikacije koja prenosi misli i iskustva onih koji žive na ulici. Redakcija se nalazi u Crkvi bogojavljenja u centru Vašingtona. “Strit sens” izlazi svake druge srede, a prodaju ga kolporteri, koji vrlo glasno reklamiraju šta beskućnici imaju da kažu.

Tiraž je oko 14.000 primeraka, od kojih se u dvonedeljnom period proda oko 10.000. Niko od autora ne dobija novčanu nadoknadu za svoj rad. Na prve dve stranice svakog izdanja objavljuju se tekstovi zaposlenih, pripravnika i volontera – a ostatak novine je rezervisan za radove beskućnika, većinom poeziju i eseje. Samo dva stalno zaposlena člna redakcije dobijaju platu.

Meri Oto, glavna i odgovorna urednica “Strit sensa”, dolazi iz “Vašington posta” gde je dobila jednogodišnju stipendiju Harvarda za pisanje o beskućnicima.

Neki ljudi su beskućnici nekoliko dana, drugi veći deo svog života”, kaže ona.

"Strit Sens" objavljuje eseje i poeziju beskućnika.
"Strit Sens" objavljuje eseje i poeziju beskućnika.

U velikom broju slučajeva, navodi Oto, beskućnici pate od ozbiljnih mentalnih poremećaja, zbog čega ne traže smeštaj u prihvatilištima i imaju problema da se zbliže sa drugim ljudima. Neki se plaše drugih, dok neki čuju neobične glasove, zbog kojih su oprezni kada treba nekome da se približe.

Kolporteri koji prodaju “Strit sens” su međutim – iako mahom beskućnici – u stanju da komuniciraju sa drugim ljudima. Oni prolaze kroz obuku, posle koje dobijaju 10 primeraka “Strit sensa” da ih prodaju. Kada prodaju te besplatne primerke, mogu da počnu da otkupljuju nove za 35 centi, a da ih prodaju za dolar.

Urednica Lisa Gilespi kaže da “Strit sens” igra ulogu u životu beskućnika, koju drugi mediji ne mogu da zauzmu.

Mediji obično ne pokrivaju dovoljno teme koje se tiču siromaštva i beskućništva, osim ako neko ne umre ili se ne organizuje veće okupljanje”.

Vida Simpson prodaje “Strit sens” već četiri godine. Ona ima stalne mušterije – ljude koji vole njen glas i novine. Pre nego što je postala kolporter, Simpson je bila beskućnica. Sada, Vida i njenih osam mačaka imaju krov nad glavom.

Kritičari kažu da je “Strit sens” izgovor za beskućnike da ostanu beskućnici, dok kolporteri kažu da im je taj posao omogućio da budu aktivni i da zarade nešto novca, dok su u isto vreme sami svoje gazde.

XS
SM
MD
LG