Linkovi

Stros-Kan u kućnom pritvoru


Stros-Kan u kućnom pritvoru
Stros-Kan u kućnom pritvoru

Sudija Vrhovnog suda države Njujork, Majkl Obus, odlučio je da bivši šef Medjunarodnog monetarnog fonda, Dominik Stros-Kan bude pušten iz zatvora pod kaucijom. Stros-Kan je će, privremeno, biti u kućnom pritvoru na jednoj lokaciji na Menhetnu, pošto nije mogao da se realizuje prvobitni plan da, pod konstantnom prismotrom, boravi u stanu u luksuznoj zgradi na Menhetnu, koji je iznajmila njegova supruga An Sinkler. Zatim će biti odredjeno trajno mesto za njegov kućni pritvor.

Stros-Kan poriče navode iz optužnice i podneo je ostavku na mesto direktora MMF-a. Sud je juče dozvolio da Kan bude pušten na slobodu uz kauciju od milion dolara u gotovini, i polaganje menice od pet miliona dolara kao dodatnu garanciju.

Tužilaštvo je tvrdilo da Kan ima motiv da pokuša da pobegne pre sudjenja.

“Stros-Kan ima sredstva i moć da živi u izobilju u delovima sveta koji su van domašaja ovog suda”, upozorio je tužilac Džon Mekonel.

Uprkos naporima tužioca, Kan je pušten iz zatvora, a tu malu pobedu proslavio je poslavši poljubac svojoj ženi i ćerki u sudnici. Medjutim, moraće da ispoštuje dugu listu uslova – da preda svoj pasoš, ne izlazi iz stana, nosi elektronsku narukvicu i bude pod nadzorom naoružanog čuvara i video kamera.

Ideja da će gospodin Stros-Kan da se teleportuje u Francusku i živi tamo kao odbegli optuženi seksualni prestupnik je apsurdna”, primetio je njegov advokat Bil Tejlor.

Velika porota juče je optužila Kana po sedam tačaka optužnice uključujući prisilne seksualne akte i pokušaj silovanja.

Tužilaštvo je, inače, dobilo neočekivanu pomoć od iste bivše “madam” koja je razotkrila bivšeg guvernera Njujorka Eliota Spicera kao klijenta njenih prostitutki. Kristen Dejvis kaže da je Stros-Kan takodje bio klijent, i da nije imao dobru reputaciju.

Devojka se posle vratila i rekla da je bio veoma agresivan i da ne želi da ga ponovo vidi ako je bude tražio”, ispričala je madam.

Dominik Stros-Kan sledeći put će se pojaviti pred sudom 6. juna, kada će se i formalno izjasniti o krivici.


XS
SM
MD
LG