Linkovi

"Strategija EU nudi verodostojnu perspektivu proširenja"


Zastava EU
Zastava EU

Strategija proširenja za Zapadni Balkan posebno je značajna za Crnu Goru jer prvi put daje vremenski horizont i potvrđuje konzistentnost u stavu Evropske unije da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Iz tog resora su kazali da Strategija, koja je predstavljena evropskim parlamentarcima, nudi vjerodostojnu perspektivu proširenja uz nastavak intenzivnih reformi u regionu "Strategija ima poseban značaj za Crnu Goru jer, po prvi put, daje vremenski horizont i potvrđuje konzistentnost u stavu EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, uz nastavak ekspertske, tehničke i finansijske podrške u ispunjavanju obaveza na evropskom putu", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Strategija ukazuje na potrebu da sve države regiona nastave sa sprovođenjem sveobuhvatnih i uvjerljivih reformi u ključnim oblastima, vladavini prava, ekonomskom razvoju, regionalnoj saradnji i procesu pomirenja, koje je Crna Gora i sama prepoznala i u kojima već ostvaruje vidljive rezultate.

Dokument "Strategija o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana", potvrdio je da u Crnoj Gori urađeno malo ili gotovo ništa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Navodi se, da “povremena žrtvovanja ponekog funkcionera ne predstavljaju borbu za pravnu državu već, kako su kazali, bacanje prašine u oči domaćoj javnosti, a prije svega zapadnim partnerima, kako bi se stvorio privid posvećenosti reformama”.

Napominje se da je 11 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizicaji i pridruživanju i šest od početka pregovaračkog procesa, a da je Crna Gora uspjela da otvori 30 od 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorila svega tri.

“Nijedna zemlja koja je u prošlosti pristupala EU nije toliko dugo čekala na zatvaranje poglavlja. Slikovito, Crna Gora je u pregovaračkom procesu đak koji ima prelazne iz tri najlakša predmeta a drugo su i dalje jedinice”, smatraju u pokretu URA.

Strategijom Evropske unije za Zapadni Balkan, Brisel šalje jasnu poruku da proces integracija ulazi u fazu u kojoj će se tražiti konkretni rezultati, posebno u oblasti vladavine prava, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije. Najnovija Strategija Evropske unije o proširenju na Zapadni Balkan, koja je juče predstavljena u Strazburu, “potvrđuje da su u Briselu svjesni hroničnog neodstatka političke volje ovdašnjih vlasti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Iz ove NVO navode da EU, po prvi put, u svom zvaničnom dokumentu "ukazuje na takozvani fenomen zarobljene države, i upozorava na 'veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlade i administracije, kao i jasno miješanje javnog i privatnog interesa'".

Iz Skupštine je saopšteno da će evropski komesar Johanes Han u petak na sjednici skupštinskih Odbora za evropske integracije i međunarodne odnose i iseljenike, prenijeti poruke iz Strategije “Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan".

XS
SM
MD
LG