Linkovi

Vučić u Savetu Evrope: Stabilnost ključna za region


 Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Komentarišući najavljeni referendum u RS, premijer Srbije je tokom posete Strazburu istakao da Bošnjaci "moraju da razumeju da ne može da se ukida Repubika Srpska, a sa druge strane da Srbi razumeju da će Republika Srpska biti deo BiH."

Predsjednik srpske vlade, Aleksandar Vučić, danas je boravio u Savjetu Evrope u Strazburu, gdje se obratio Parlamentarnoj skupštini i imao sastanke sa najvišim zvaničnicima Savjeta. Ključne teme su bile razvoj Srbije, izbjeglička kriza, ali i osvrt na regionalna zbivanja, poput najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

Današnje obraćanje predsjednika srpske vlade Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope bilo je fokusirano na nekoliko tačaka: napredak Srbije, pitanje izbjeglica i, konačno, stabilnost regiona. Riječ je o pitanjima kojima posebnu pažnju posvećuju i domaćini.

"Svjesni smo da su brojni izazovi pred vašom zemljom i svjesni smo velike odgovornosti kakvu ima premijer zemlje. Odgovornost prema vašim gradjanima, ali i prema stabilnosti cijelog regiona. A stabilnost regiona znači i našu stabilnost. Zato cijenim da, i pored svih teškoća, držite otvoren dijalog sa vašim susjedima. I upravo sam čula dobru vijest da ćemo se naredni put sresti ne u Beogradu, već u Sarajevu i mislim da je to veoma pozitivno. Naravno, razgovarali smo i o izbjegličkoj krizi. Znam da ste tu pod velikim pritiskom, ali čujem od Vas da registrujete sve koji dodju u vašu zemlju, da činite sve što je u vašoj moći i da na sreću, problemi sa vašim susjedima mogu biti rješeni i da nema blokada", istakla je predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, En Braser.

"Stabilnost je ključna reč za sve nas i to je preduslov za ekonomski oporavak celog Zapadnog Balkana. Iako su svuda negativni trendovi, to neće biti slučaj sa Srbijom. Uspeli smo da imamo pozitivan trend rasta i dobre prognoze za dve naredne godine. Govoreći o izbjegličkoj krizi, to je izazov za sve nas i do sada smo uspeli da prihvatimo najveći broj izbjeglih i imamo dve rute izlaska iz naše zemlje preko Madjarske i Hrvatske. Ne smatram to posebnim poduhvatom. Uradili smo svoj posao na tolerantan način, pokazali solidarnost, medicinski pomagali i regiostrovali te ljude i nije nas strah od upiranja prstom na nas. Mi to ne vidimo kao veliki problem. Problem imaju Njemačka i neke druge zemlje koje sada moraju da se staraju o izbjeglicama narednih meseci i godina.", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Nezaobilazno je bilo i pitanje najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

"O tome sam razgovarala sa premijerom Vučićem, ali i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Zvizdićem i to jeste stvaran problem za cijeli region i uloga premijera Srbije u tome je svakako veoma značajna. Ono šta moramo da uradimo je da sa svima razgovaramo, da ne bude eskalacije u retorici koja može da vodi do još veće eskalacije, što zaista moramo da spriječimo. Mislim da za to postoji politička volja i mi činimo sve što možemo da pomognemo u smirivanju strasti i traženju rješenja koja će stabilizovati BiH, zemlju koja je predsjedavajuća Komitetom ministara i mislim da je sada zaista povoljan trenutak da načinimo korake u pozitivnom smjeru", navela je predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, En Braser.

"Ja mislim da mora da se razgovara sa svima. Sa ljudima u Republici Srpskoj, sa gospodinom Dodikom i mislim da od bežanja od razgovora nema niti će ikada biti ikakvog rezultata. Mi podržavamo punu stabilnost BiH i postojanje Republike Srpske u okviru BiH. To je naš zadatak po Dejtonskom sporazumu i mislim da je to nešto što počinje da prihvata sve veći broj Bošnjaka i sve veći broj Srba - da i jedni i drugi razumeju da sa jedne strane Bošnjaci razumeju da ne može da se ukida Repubika Srpska, a sa druge strane da Srbi razumeju da će Republika Srpska biti deo BiH. Kada se to razume sa obe strane, kada to i jedni i drugi kažu otvoreno, onda je mnogo lakše postići dogovor po bilo kom pitanju. Postoje, naravno, političke tenzije i politički problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj strani dovodi do toga da će se slični procesi voditi i u Republici Srpskoj, što će nas ponovo voditi nacionalnim homogenizacijama što ne smatram naročito dobrim. I ono što je za Srbiju najvažnije, Srbija uvek ima dobre odnose sa Republikom Srpskom, ali Srbija ima veoma dobre odnose i sa BiH. Mi smo sinoć imali razgovore u Strazburu Denis Zvizdić i ja i dogovorili smo se za prvu zajedničku sednicu Vlade Srbije i Veća ministara BiH 4. novembra u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo da dodjemo u Sarajevo, da unapredjujemo našu saradnju sa BiH. Još jednom ponavljam: mi imamo bezbroj teških pitanja u odnosima Beograda i Prištine, ali za nas je stabilnost BiH, stabilnost ukupne političke situacije u BiH, od ključnog značaja. I to je uslov za ekonomski napredak i BiH, i Srbije i svih drugih zemalja u regionu. BiH je jedan od najvećih trgovinskih partnera Srbiji, kao i Srbija Bosni, naravno", zaključio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG