Linkovi

Strani studenti zabrinuti zbog Trampove retorike


Univerzitet Prinston
Univerzitet Prinston

Prvi put do sada, broj međunarodnih studenata u SAD veći je od jednog miliona. Međutim, neki prosvetari i studenti smatraju da bi kritički komentari novoizabranog predsednika Trampa na račun Kine i drugih zemalja mogli da utiču na prijavljivanje međunarodnih studenata na studije u Americi.

Dok je trajala kampanja, govori novoizbranog predsednika o imigraciji i vizama privukli su pažnju stranih studenata u SAD i međunarodnih studenata koji razmišljaju da se prijave na neki od američkih koledža. Erika Veng je Kineskinja i jedna od oko 6.000 međunarodnih studenata na Univerzitetu države Njujork u Bafalu.

“Ja bih svakako pratila da li će da ostvari to što je obećavao. Da li će njegova potencijalna promena politike da utiče na nas? Jer među mojim prijateljima definitivno vlada prilična panika.“

Stiven Danet, prorektor univerziteta države Njujork u Bafalu, ističe u razgovoru preko Skajpa da stvarna vladina politika može da se razlikuje od retorike iz kampanje. Međutim, Danet, koji se upravo vratio iz Kine, kaže da je nedavni telefonski razgovor Trampa i predsednice Tajvana izazvao veliki publicitet u Kini.

“Kineze je prilično iznenadio stav koji njima izgleda kao naglo napuštanje politike jedinstvene Kine. Neke kolege su mi rekle – „ovo će imati cenu. Ogroman broj naših studenata studira na vašim univerzitetima. Ogromni kapital se tako odliva iz naše zemlje i ako nam više ne budete ukazivali dobrodošlicu, možda naši studenti ne treba da odlaze za Ameriku.“

Evelin Levinson je direktorka za prijem međunarodnih studenata na Američkom univerzitetu. Ona kaže da se njene kolege trude da istaknu poruku tolerancije na kojoj fakultet insistira, kako bi razuverili studente koji su možda zabrinuti.

“Niko nema kristalnu kuglu da možemo da predvidimo šta će se desiti ali sigurno je da se postavljaju mnoga pitanja... Zato smo se ove jeseni vratili u gradove u Evropi, dok sam ja lično bila na Bliskom istoku i Centralnoj Americi a moje kolege u Hong Kongu i Singapuru.“

Institut za međunarodno obrazovanje ističe da najviše stranih studenata u Americi dolazi iz Kine, a slede Indija i Saudijska Arabija. Predsednik Instituta, Alen Gudman, ne veruje da će ishod izbora uticati na prijave studenata iz sveta. Već skoro stotinu godina, podaci instituta ne pokazuju nikakve veće promene, osim dvogodišnjeg pada koji je zabeležen posle napada 11. septembra 2001.

“Proučavali smo te tokove u periodima kada je izolacionizam bio proklamovana ameirčka spoljna politika. Razmatrali smo periode recesije i depresije... vremena ratova i konflikta.“

Gudman ističe da, budući da se više obrazovanje vodi na nivou država, politika na saveznom nivou je manje važna od onoga što pojedinačne škole rade u svojoj komunikaciji i odnosu sa studentima.

XS
SM
MD
LG