Linkovi

Strani pitomci na akademiji u Anapolisu


Na američkoj Pomorskoj akademiji u Anapolisu, medju studentima Amerikancima nalaze se i desetine stranih pitomaca, koji pohadjaju akademiju u okviru programa razmjene sa inostranstvom i po povratku kući, nakon diplomiranja, služe u vojskama svojih zemalja.

Američka Pomorska akademija je tokom svoje duge istorije školovala buduće istaknute lidere, poput bivšeg predsjednika Džimija Kartera i senatora Džona Mekejna. Akademija obučava mladiće i devojke za oficire u mornarici ili marincima. Nisu međutim svi studenti, odnosno pitomci, Amerikanci. Desetine pohađaju akademiju u okviru programa razmjene sa inostranstvom i po povratku kući, nakon diplomiranja, služe u vojskama svojih zemalja.

Dejvid Oči iz Paname je među oko 60 stranih studenata na američkoj Pomorskoj akademiji u gradu Anapolis, u saveznoj državi Merilend.

“Nije lako napustiti svoju zemlju, doći ovdje i privići se na potpuno drugačiju kulturu i jezik “

Santjago Gonzales Ajer je student iz Španije.

“Otvara vam se kulturni horizont. Možete bolje da razumijete američku kulturu i da budete više uključeni.”

Pomorska akademija osnovana je 1845. godine na mjestu gdje se nekada nalazila stara tvrđava. Njena misija je da pripremi studente za oficirske položaje u američkoj mornarici ili marincima. Teži da kod pitomaca razvije kompetentnost, karakter i saosjećajnost. Direktor za međunarodne programe Tim Dišer kaže da mornarica takođe ima koristi od otvaranja programa za strane studente, imajući u vidu sve veću povezanost svijeta kroz tehnologiju i društvene medije.

“Kada sam ja diplomirao na Pomorskoj akademini 1981. samo su viši oficiri mogli da komuniciraju sa stranim mornaricama ili našim kolegama…To više nije slučaj. Naša mornarica je manja i studenti, čak dok su pitomci, mogu da utiču na naše strane partnere. Stvaramo mlade ambasadore koji to postaju čim počnu vojnu službu.”

Dišer dodaje da program razmjene takođe poboljšava obrazovanje američkih pitomaca, zato što ih više izlaže međunarodnom uticaju. Mornarički poručnik Pol Anđelo diplomirao je na akademiji 2006.

Svijet postaje sve manji. Naši studenti će jednog dana raditi u sredinama koje su istražili tokom druženja sa stranim kadetima na Pomorskoj akademiji i obrnuto. Važno je da saveznici znaju precizno kako naša vojska funkcioniše odnosno djeluje.”

Nakon što završi program, Gonzales Ajer planira da se vrati u Španiju i služi kao mornarički oficir. Dejvid Oči želi da radi kao inženjer za okeanografiju.

“Moja budućnost je u Panami.”

Očekuje se da će se strani pitomci vratiti u svoje zemlje bogatiji za kulturno iskustvo koje su dijelili sa svojim kolegama na akademiji.
XS
SM
MD
LG