Linkovi

Bela kuća protiv zabrane dolaska putnika iz Z. Afrike


Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden putem videokonferencije učestvuje na sastanku kabineta predsednika Obame.
Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden putem videokonferencije učestvuje na sastanku kabineta predsednika Obame.

Bela kuća i dalje se protivi uvodjenju zabrane dolaska putnika iz Zapadne Afrike, epicentra epidemije ebole.

Portparol Džoš Ernest izjavio je da bi takva zabrana podstakla ljude da počnu da kriju koje su zemlje posetili tokom svojih putovanja.

Za to vreme, najviši zdravstveni zvaničnici danas su raspravljali o eboli pred kongresnom komisijom u Vašingtonu. Direktor Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, Tomas Friden, izrazio je zabrinutost da širenje virusa u Zapadnoj Africi predstavlja dugoročnu pretnju za američko zdravstvo. Friden je konstatovao da još ne postoji efikasna vakcina protiv ebole, ali je izrazio uverenje da ona ne predstavlja značajnu pretnju za javno zdravlje u SAD.

Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergologiju i infektivne bolesti, izjavio je da će jedna od obolelih medicinskih sestara, Nina Fam, biti prebačena iz Dalasa u Nacionalni institute nadomak Vašingtona, kako bi dobila “najsavremeniju negu”.

Strah od ebole raste u Sjedinjenim Državama, gde je druga medicinska sestra u Dalasu zaražena virusom – što je slučaj koji najviši američki zdravstveni zvaničnici nazivaju “veoma zabrinjavajućim”.

U Vašingtonu, predsednik Barak Obama je otkazao jedno putovanje u okviru političke kampanje kako bi izrazio uveravanje američkoj javnosti da je opasnost od izbijanja epidemije minimalna.

Sve je počelo sa državljaninom Liberije – Tomasom Erikom Dankanom – prvim slučajem ebole na američkom tlu – koji je podlegao smrtonosnom virusu prošle nedelje.

Sada, samo nekoliko dana kasnije – ustanovljeno je da su čak dve medicinske sestre koje su negovale Dankana u Teksaškoj prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu zaražene ebolom.

Doktor Danijel Varga je šef kliničkog osoblja te bolnice.

"Mnogo se govori o tome šta je moglo ili nije moglo da dovede od toga da neke od naših kolega budu zaražene ebolom, ali je jasno da je u nekom trenutku, negde, došlo do izlaganja virusu za vreme lečenja gospodina Dankana.”

S obzirom da je druga zaražena bolničarka putovala avionom od Klivlenda do Dalasa samo nekoliko sati pre nego što je hospitalizovana u utorak, strah zbog mogućeg širenja zaraze je dodatno porastao.

Najnoviji slučaj naveo je predsednika Obamu da otkaže put u okviru političke kampanje i ostane u Vašingtonu, kako bi se sastao sa članovima svog kabineta. On je novinarima u Beloj kući izjavio da će svaki novi slučaj ebole u SAD biti “mnogo agresivnije praćen”, ali da protokoli koji su trenutno na snazi - funkcionišu.

“Ako ispravno sprovodimo te protokole, ako sprovodimo sve korake, ako širimo informacije, onda je mogućnost rasprostranjene epidemije ebole u ovoj zemlji veoma, veoma mala”, poručio je predsednik.

Obama je najavio da će specijalni timovi za brzo reagovanje biti upućeni u svaku američku bolnicu koja bude eventualno suočena sa novim slučajevima ebole. Dok je nastojao da uveri Amerikance u efikasnost domaćih mera, predsednik Obama je takodje istakao da Sjedinjene Države ne smeju da izgube iz vida medjunarodni odgovor na epidemiju ebole, koja je usmrtila gotovo 4,500 ljudi u Zapadnoj Africi.

“Apsolutno sam uveren da možemo da sprečimo izbijanje ozbiljne zaraze ovde u Sjedinjenim Državama, ali taj posao će biti mnogo teži ako epidemija ebole bude besnela van kontrole u Zapadnoj Africi.”

Obama je rekao da su američka ulaganja u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji ujedno investicija u javno zdravlje Amerikanaca.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa evropskim i japanskim liderima, predsednik Obama je istakao potrebu za ulaganjem većih medjunarodnih resursa u borbi protiv ebole.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će ovog vikenda uputiti svoje timove u Mali i Obalu slonovače kako bi procenili spremnost tih zemalja, koje se graniče sa Gvinejom, Liberijom i Sijera Leoneom, da se suoče sa epidemijom ebole. Predstavnica SZO Isabel Nutal istakla je da ključ za zaustavljanje ebole leži u kontrolisanju njenog širenja u tri najteže pogođene zapadnoafričke zemlje, te da je izuzetno značajno zdravstveno pregledati ljude koji izlaze iz tih zemalja.

XS
SM
MD
LG