Linkovi

Stradala ženka orla krstaša, sumnja se na trovanje


Uginuli orao krstaš (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

U ataru sela Svilojevo kod Apatina pre dva dana pronađen je leš mlade ženke orla krstaša, a prema prvim nalazima obdukcije ponovo se sumnja se da je u pitanju trovanje. Pronađeni leš krstaša uzet je u zajedničkoj akciji orintologa i poslat je na obdukciju i toksikološke analize.

"Veterinarski institut iz Novog Sada uradio je obdukciju i sumnjaju na trovanje," kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ptica je bila označena satelitskim odašiljačem uz pomoću koga su njeno kretanje predano pratili ornitolozi organizacije BirdLife iz Austrije.

Podaci sa satelita pokazali su prestanak aktivnosti ugrožene ptice, pa su Austrijanci odmah kontaktirali kolege iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, sa kojima sarađuju na međunarodnom Life projektu za zaštitu orla krstaša "PannonEagle".

Kretanje stradalog orla krstaša (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)
Kretanje stradalog orla krstaša (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

"Dobili smo ovu uznemiravajuću vest baš na Božić, u nedelju veče. Podaci su pokazali da je ptica ušla u Srbiju dva dana ranije, a svoj epski put od 4.200 km, kroz čak 8 država Evrope tragično je nakon 6 meseci završila na vojvođanskoj njivi. Ptica je obežena sa dva prstena i satelitskim odašiljačem na mestu gnežđenja, u pokrajini Burgenland u Austriji odakle se uputila u opasnu avanturu," rekla je Milica Mišković, rukovoditeljka projekta za zaštitu orla krstaša iz Društva.

Vest o mogućem stradanju kritično ugroženog krstaša podigla je na noge stručnjake za zaštitu ptica koji su sa inspekcijom za zaštitu životne sredine i policijom obišli teren i pronašli uginulu jedinku orla. Prvi znaci ukazivali su na trovanje.

Orao krstaš je u Srbiji strogo zaštićena vrsta i trenutno nam je poznat samo jedan gnezdeći par na teritoriji naše države. Formirani parovi ne napuštaju svoje teritorije, a mlade jedinke često lutaju i prelaze velike razdaljine. Nažalost, njihov put pun je opasnosti koje uzrokuje čovek.

Atar sela Svilojevo godinama unazad poznat je kao najveće nacionalno gubilište za orlove budući da je od 2014. do danas na tom području pronađeno čak 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih. Za ornitologe i ljubitelje ptica poraznija je činjenica da do danas niko nije optužen niti kažnjen za ova strašna zlodela, navodi se u saopštenju Društva.

Orintolozi iz društva za zaštitu ptica kažu da je javnost u Srbiji sa razlogom je zabrinuta zbog sve učestalijih trovanja divljih životinja. Tokom decembra 2017. i početkom januara ove godine otkriveni su brojni slučajevi trovanja divljih životinja.

"Kod Vitojevaca u Sremu pronađeno je 19 jedinki mišara, belorepana, lisica i šakala. Ubrzo je stigla vest o trovanju 25 golubova grivnaša na Novom Beogradu. Kod Bačkog Gradišta i Sremske Mitrovice nepoznate osobe bacile su otrovne mamce sa opasnim otrovom Furadanom, dok su kod Žitišta od trovanja Furadanom stradali jedna lisica, tri mišara i svraka," kažu iz Društva za zaštitu životinja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG